Magyarországon is be akarják vezetni az ún. “debit card cashback”-et, ami azt jelenti, hogy havi két alkalommal plusz költségek nélkül lehetne pénzt felvenni az üzletek kasszáiból, havi maximum 40 ezer forint értékben.

Törvénymódosító javaslat

Emiatt egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be a kormány, ami lehetővé tenni azt,hogy a szolgáltatást bevállaló boltokban havi két alkalommal plusz költség nélkül lehessen készpénzt felvenni a kasszából kártyáról, összesen havi legfeljebb 40 ezer forintos határig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

ATM-ként lehetne használni

A debit card casback lényege tehát, hogy az ilyen szolgáltatást kínáló üzlet pénztárgépét gyakorlatilag ingyenes ATM-ként lehetne használni, vagyis készpénzt vehetnénk fel belőle, kezelési költség nélkül.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

Kérdés, hogy is nézne ez ki a gyakorlatban? Mondjuk a bankkártyával fizető vevő vásárol 15 ezer forint értékben a szupermarketben, aztán szól a pénztárosnak, hogy felvenne még 5 ezer forint készpénzt.

Win-win

Ekkor a pénztáros a 15 ezer forint mellé beüti még az ötezer forint, így a vevő 20 ezret fizet a kártyáról és kézbe kap még egy ötezrest.

Kinek és miért éri meg?

Persze kérdés, miért is érné ez meg a kereskedőknek? Nos, a gyakorlati tapasztalatok szerint azért mert a közönség kevesebbet fizet készpénzben, a vevőnek meg azért, mert így többször juthat tranzakciós díj nélkül kápéhoz.

Vásárlás nélkül?

A fenti példa egy tipikus casback szituáció, azonban a A Portfolio cikke szerint az még nem világos, hogy a magyar szabályozás lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy vásárlás nélkül is beállhassanak pénzt felvenni.

Ez lehet a cél

Nem kizárt azonban, hogy a bevált nyugati gyakorlat átvétele mellett a kormányt az is motiválja, hogy a postahivatalok hálózatának felszámolása idején ezzel a módszerrel a posta és ATM nélküli kistelepüléseken is lehetőség nyílhat pénzfelvételre, ráadásul ingyenesre. A javaslatról jövő szerdán szavaz a parlament. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Nem tudják fizetni a rezsiköltségeket: közel száz orvos jelezte, hatalmas a baj, azonnal megoldást sürgetnek

Kiemelt kép: Illusztráció