Egy budapesti kerület szinte összes alapellátó orvosa összefogott annak érdekében, hogy az önkormányzat segítse őket, ugyanis képtelenek fizetni a drasztikus módon megemelkedett rezsiköltéseket.

Sürgős megoldás

A 3. kerület orvosai összefogtak, mert úgy érzik tarthatatlan a helyzet, sürgősen megoldást kell találni. A 24.hu-hoz eljutatott közleményből kiderül, nem tudják kigazdálkodni a sokszorosára emelkedett rezsit. A november 18-ai keltezésű nyilatkozatot a III. kerület 56 felnőtt háziorvosa (az összes háziorvos 95 százaléka), 24 gyermek háziorvosa (92 százalék), 16 felnőtt fogorvos (a felnőtt fogorvosok 64 százaléka) és 3 gyermek fogorvos (43 százalék) szignózta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Brutális árak

A nyilatkozatban azt írják, hogy a távhő ára 16-szorosára, a villanyé pedig 8-szorosára emelkedett az elmúlt időszakban. “az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható) – írták.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A rezsidíjak átvállalása

Továbbá hozzátették: a kerület lakosaira semmilyen terhet nem tudnak és nem is akarnak áthárítani, így a azonban a bevételeiket sem tudják növelni. Valamint hozzátették: az ország és a főváros számtalan önkormányzata átvállalja a rezsidíjak megemelkedett összegét, mert csak így biztosítható az, hogy az egyébként is kis létszámú, túlterhelt és többségében nyugdíjas korú, alapellátásban dolgozó orvosok munkájukat tovább folytassák.

A Kamarának is eljuttatták

A nyilatkozatot a kerület önkormányzati képviselőinek, a polgármesternek, az országgyűlési képviselőknek és a Magyar Orvosi Kamarának is eljuttatták.

Országos szintű probléma

A nyilatkozatban ezen túlmenően azt is írják, hogy ez a dolog országos szintű megoldást igényel, de addig is helyi szinten kell kezelni a problémát. Az ügyben néhány napja Kiss László, 3. kerület DK-s polgármester adott ki közleményt, melyből kiderült, hogy a kormánytól várják a megoldást.

Kormányzati beavatkozás szükséges

Kiss úgy gondolja, hogy „a kormányzati intézkedések sajnos csak növelik a káoszt ahelyett, hogy megoldanák a helyzetet. Az első intézkedések között szüntették meg az önkormányzatok rezsikedvezményét, veszélyeztetve ezzel a közellátásokat. Nemcsak az óvodák, a bölcsődék, a közvilágítás, a közlekedés, a szakrendelők estek így a kormányzati rezsikáosz áldozatává, hanem az orvosi rendelők is.”

A szociális ellátórendszer működése a tét

Az ellenzéki kerületvezető azonnali kormányzati beavatkozást sürget. Mint írja, „nem engedhetjük, hogy alapjaiban rendüljön meg a háziorvosi ellátás, nem engedhetjük meg, hogy ne működjön a szociális ellátórendszer.”

Ezt mondja az óbudai polgármester

A portál a téma kapcsán megkereste Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát is, akik válaszukban továbbították a polgármester egy korábbi közleményét: „a kormányzat az alapellátó orvosokat kivette a rezsitámogatott körből, és ezzel valóban nehéz helyzetbe hozta – a szakrendelőkhöz és a szociális ellátórendszerhez hasonlóan – országszerte a háziorvosokat. Az alapellátó orvosok a kormányzattal állnak szerződésben, így az állam felelőssége, hogy a praxisokat működtetni tudják. A probléma országos mérete és a szabályozási anomáliák miatt szerdán nyílt levélben szólítottuk fel a kormányt arra, hogy mielőbb tegye vissza az alapellátó orvosokat a rezsitámogatott körbe.”

Van, ahol már letekerték a fűtést

Időközben egyébként a Magyar Orvosi Kamara azt jelezte, van már olyan rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Vannak olyan rendelők, ahol a betegek már kabátban ülnek, mert letekerték a fűtést a rezsiemelés miatt

Kiemelt kép: Illusztráció