Fajtiszta kölyökvadmacskát mentettek meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei.

A Börzsönyben találták meg

A vadmacskakölyökre a természetvédelem munkatársai találtak rá a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén.

Szokatlan, hogy egyedül volt

Az apróság hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ellátta az állatorvos

A csöppség, érkezése után megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket, most már jól van és probléma nélkül cseperedik.

Fajtiszta vadmacska

A genetikai vizsgálat később azt is egyértelműen kimutatta, hogy a kölyök tisztavérű vadmacska. Maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről szakmai bizottság fog dönteni.

Amikor már megnőtt

Burányi Virág felvétele

Próbálják majd visszaengedni a vadonba

A Vadasparkban jelenleg egy elkülönített helyen él, az emberekkel csak etetéskor találkozik annak érdekében, hogy visszakerülhessen a természetbe.

Egy program része

A Budakeszi Vadaspark a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel közös együttműködésben, 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, melynek célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és a Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Őshonos ragadozó

Az európai vadmacska a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.

Budapest környékén is

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is.

Címlapfotó: Burányi Virág felvétele