Barikádot állítottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem Vas utcai bejáratánál. Az aulában már sátrak is vannak, a diákok döntik el, melyik vezetőket, oktatókat engedik be és kiket tartanak távol az intézménytől.

A hétfő esti demonstrációt követően az épületben mintegy kétszázötvenen táboroztak le, sátrakat húztak fel az aulában, nem akarják az intézmény új vezetőit beengedni az épületbe.

Mi az oka ennek az egésznek?

Tulajdonképpen a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila miatt tört ki a balhé. Nemrég jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a Színház-és Filmművészeti Egyetem alapítványi formában működik tovább.

Az alapítvány élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Ezután minden döntési jogkört elvettek az intézmény vezetőitől és átadták azt az alapítvány elnökének.

Mi a gond az alapítványi működéssel?

Az alapítványi rendszerrel alapvetően az a gond, hogy az állam úgy csinál, mintha nem ő lenne a tulajdonos, a tulajdonosi jogokat átadja egy alapítványnak, ahol az állam által kinevezett emberek ülnek, így kizárólag az állam diktál – mondta Hiller István az MSZP oktatáspolitikusa hétfő este az ATV-ben.

Milyen jogokat vontak el az egyetemtől?

Az intézmény nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Tegnap az alábbi klip került fel a netre, ebben a volt hallgatók repelik el, hogy mi a bajuk azzal, ami most történik az intézményben.

Tanulnánk szakmánk, ha hagynátok!

Íme a második ízelítő videónk a szabad oktatásért a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Segítsetek ti is abban, hogy minél több helyre eljusson az üzenetünk, ugyanis jövő héten jön az új szám és a hozzá tartozó klip! Addig is csatlakozzatok az SZFE diákjainak második akciójához: https://www.facebook.com/events/2747931458822033/Itt pedig tájekozódhattok az SZFE mostani helyzetéről: https://bit.ly/3b905vrÉs egy kis játék szemfüles követőinknek: hányszor látszódik be a puskamikrofon? A helyes válaszadókat nagy szeretettel várjuk az utcabálon! 😉Mindeközben elindult a Patreon oldalunk! is Ha tetszik, amit csinálunk, gyere és támogasd a projektünket, hogy tovább dolgozhassunk és még több dalt tudjunk készíteni: https://www.patreon.com/noarofficial#anoÁrmivagyunk #freeSZFE #gyertekvelünkPosted by noÁr on Saturday, August 29, 2020

Az egyetem diákjai a hétfőu demonstráció után kedden egyetemfoglalással akarják megvédeni az iskola autonómiáját, eltökéltek, csak azt engedik be az épületbe, akit elfogadnak. Az alábbi videó a hétfő esti tüntetésen készült.

Szfe utcabál felszólalók:0:00 – Bodó Viktor7:33 – Hajdu Szbolcs17:44 – Molnár ÁronPosted by noÁr on Monday, August 31, 2020

Kiemelt kép: részlet noÁr videójából