Sokan azt hiszik, ha megkapták a vakcinát, nekik már mindent lehet, mert védettek. Ez koránt sincs így. Ők is megfertőződhetnek és akkor a vírust is továbbadják. A vakcinák a kórházba kerüléstől védhetnek meg – mondja a Pfizer-vakcinát kifejlesztő magyar biokémikus, Karikó Katalin.

Oltás után lettek fertőzöttek

Az oltások előrehaladtával egyre több hír jelenik meg olyanokról, akik az első vagy a második vakcina után megkapták a koronavírust. A Szeretlekmagyarország.hu megkereste a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó, Amerikában élő magyar kutatót. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem véd a vakcina a fertőződéstől

Karikó Katalin a portálnak elmondta, hogy egyetlen Covid-19 vakcina sem véd meg a fertőződéstől, csak a vírus okozta megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől. EZT IS OLVASD EL: „Egyes gyógyszerek sokkal veszélyesebbek az oltásnál” – mondta Karikó Katalin a Pfizer-vakcinát kifejlesztő magyar kutató

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kevesebb vírust terjesztenek a beoltottak

„A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben. A Pfizer vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30%-kal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt.” – magyarázta.

A megbetegedéstől sem véd teljesen

Hozzátette: „A megbetegedéstől sem véd 100%-ban egyetlen Covid-19 vakcina sem. Még a leghatékonyabb mRNS vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95%-ban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.”

Maszkot a beoltottak is viseljenek

Tehát a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma. Egyrészt, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha megfertőződött, akkor ne adja tovább.

Az oltás olyan, mint egy esernyő

Karikó Katalint az Atlantic című amerikai magazin egyik írását idézte, amiben a védőoltást az esernyőhöz hasonlítják, ami megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, és vizes leszel, hiába van esernyőd.

A vakcina a betegség súlyosságát csökkenti

Vagyis, ha valaki nagyon nagy mennyiségű vírust lélegzik be, nincs az az immunrendszer, amely képes azt teljesen kivédeni. „De a vakcina ilyen esetben is csökkenti a betegség súlyosságát” – hangsúlyozta.

Védőoltások miatt van több mutáns?

Elterjedt az is, hogy a védőoltások miatt lesz egyre több mutáns. Ez Karikó Katalin szerint nem igaz. Ahogy a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikkben a Harvard orvosai beszámoltak róla, a variánsok megjelenését nem az oltások okozzák, hanem olyan emberek fertőződése, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak.

Újabb és újabb variánsok a szervezetben

„A cikkben leírják egy 45 éves betegük kórtörténetét, aki autoimmun betegsége miatt immunszuppresziós kezelés alatt állt, és megfertőződött a koronavírussal. A betegnek öt hónapon át pozitív volt a Covid-tesztje, mert az elnyomott immunrendszere csak részben tudott a vírus ellen harcolni, nem tudta legyőzni. Ennek hatására a vírus újabb és újabb variánsai keletkeztek a szervezetében, ami végül a beteg halálához vezetett.” – mondta el.

Ne legyen esélye a vírusnak

Karikó Katalin szerint épp ezért fontos az oltás, hogy a vírusnak esélye se legyen mutánsokat létrehozni. Az oltás után megfertőzötteknél felmerült az is, hogy esetleg azért kapták el a vírust, mert nem megfelelő adagot kaptak a vakcinából. A biokémikus ezt nem hiszi, azt mondta, a klinikai kipróbálás alatt hatásos volt a jóval kisebb dózis is.

Még nem tudni, hogy kell-e később is oltás

Karikó Katalin a portálnak az is elmondta még, egyelőre nem tudják, kell-e újraoltás, és ha igen, mennyi idő múlva. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karikó Katalin – BPK-montázs