Befejeződhet a Hős utcai telep kalandos története. A kőbányai önkormányzat a korábbi 2,1 milliárd után most újabb 1 milliárd forintot kapott az államtól azért, hogy megvásároljon 166 lakást. A két háztömb lebontása után a Terrorelhárítási Központ itt szeretné megépíteni a régóta tervezett műveleti központját.

Újabb 1 milliárdot fizet az állam

Az állam valamivel több mint 1 milliárdot fizet a 166 önkormányzati lakásért, a korábban állami támogatásból megvásárolt 88 lakást pedig ingyen adja át a kerület. A két épületben még 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, és 43-48 olyan lakástulajdonos van, akikkel még nem egyezett meg az önkormányzat, de már elköltöztek – mondta a telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, Molnár Zsuzsanna. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogcím nélküliek és lakásfoglalók  

Ezen felül nagyjából 10-20 lakásban élnek még albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók a Népszava cikke szerint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Iszonyat lassan zajlik”

Molnár abban bízik, hogy még a fűtési szezon előtt minden ott lakó sorsa rendeződik, de mint mondja: „iszonyat lassan zajlik az egész”.

Cserelakásokat biztosítanak

A Hős utcában ragadtaknak a Kontúrral együttműködve egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítanának cserelakásokat. Ezek zömében 25-45 négyzetméteresek és a Hős utcaihoz hasonló színvonalúak, esetenként fürdőszoba nélküliek, felújításra szorulnak.

Elindult a kisajátítási eljárás  

Az adásvétellel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megindította a kisajátítási eljárást is a megmaradt lakások megszerzése érdekében. Az értékbecslők már mindenütt jártak, de vételi ajánlatot még egyik tulajdonos sem kapott. A lakások nagy része 25 négyzetméteres, de van néhány 14, illetve 30-41 négyzetméteres ingatlan is.

Jött a levél

A Budapestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy március közepe körül kezdték el megkapni a leveleket a bontásra ítélt lakótömb lakástulajdonosai, amiben a főispán végzését találhatták meg. Ebben az állt, hogy a tulajdonosok az „ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához készülő előzetes szakértői véleményhez szükséges helyszíni szemléhez biztosítsák a bejutást” a megjelölt napon. 

Kormányhatározatot említenek

A levélben jogalapként egy kormányhatározatot említenek, ám annak pontos tartalma nem ismert. A 2024/2023 elnevezésű kormányhatározat nem került be a Magyar Közlönybe, bár nem alapvetően nem titkosak az információk, a részletek mégsem ismertek.

Félig titkos

Ez a félig titkos határozat azonban arra pont alkalmas, hogy a Hős utcai szegregátumban élő, nagyjából félszáz tulajodonos ingatlanát kisajátítsák. Persze nekik is már rég el kellett volna hagyniuk a tömböt, de hiába a minisztériumi és önkormányzati próbálkozások, sokan még mindig a házban élnek.

A bontás előtt

Ahhoz viszont, hogy elkezdődhessen a bontás, ahhoz az igazságügyi szakértői becslése az első lépés, ennek alapján tesz vételi ajánlatot az MNV. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hős utcai nyomortelep – Forrás: YouTube