Hajmeresztő, milyen gyorsasággal szálltak az egekbe a használt autók árai, és az áremelkedésnek még nincs vége. Jól mutatja a drágulást, hogy míg tavaly decemberben 3,1 milliósak voltak a hirdetési átlagárak, idén márciusban már 3,7 millió forint felett jártak.

Egekben az árak

Nagyon elszálltak a használt autók árai, és ezt bizonyítja az is, hogy míg tavaly decemberben még kb. 3,1 millióért lehetett hozzájutni egy autóhoz, addig idén márciusban már 3,7 millió forint voltak az átlagárak. Ez csaknem 1 milliós drágulást jelent – írja a Bors egy felmérés alapján.

Ez az oka

A drágulás mögött több tényező is áll, ezek közül az egyik főbb ok az, hogy a magyarok általában Észak-Németországból, Luxemburgból vagy a hollandoktól hoznak használt kocsikat. Ezek jó állapotú, nem olyan idős autók, ugyanis nyugaton a jólét miatt ötévente lecserélik a járműveiket a tulajdonosok, amelyeket ide lehet hozni Magyarországra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Koronavírus tehet róla

“A pandémia miatt mindenki spórol, így az említettek nem vesznek új autót és nem adják el a régit, ezért nincs mit behozni, vagy ha igen, akkor horroráron” – nyilatkozta a Borsnak a Delta-Popp Autócentrum egyik kereskedője, aki azt is hozzátette, hogy több mint 19 éve van a szakmában, de nem emlékszik ekkora mértékű áremelkedésre ilyen rövid idő alatt.

Azóta is emelkednek az árak

Az árak tekintetében érdekesség, hogy volt egy kis kereslet-visszaesés tavaly tavasszal, azonban a vásárlók májusra visszatértek, és azóta az árak újra csak emelkednek. A nagyobb kereslet pedig szintén felfelé hajtja az árakat, így a hazai autók is egyre drágábbak lesznek.

Gyenge az árfolyam

“A magas euró is tovább drágítja az autókat egy olyan árérzékeny piacon, mint az itthoni. A magyarok megnézik, mit vesznek és mennyiért, így a magas árak nem segítik az eladást, ezért a kereslet növekedése ellenére a tulajdonosváltások még mindig elmaradnak a tavalyihoz képest” – mondta a kereskedő, aki azt is elárulta, hogy a vevők még mindig inkább “hazai” járgányokat keresnek.

A hétvégére lezárták az Andrássy utat

Mint megírtuk, most hétvégén szabadon sétálhatnak a gyalogosok az Andrássy úton és a Kós Károly sétányon a Föld napja alkalmából. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint ma reggel 5 órától vasárnap estig használhatják a gyalogosok az utakat.

A rakpart után itt is sétálhatnak

A közlekedési társaság a közleményében azt írta, hogy a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők az eddig megszokott és népszerű pesti alsó rakpart mellett már a Kós Károly sétányt, valamint az Andrássy utat is birtokba vehetik vasárnap este tíz óráig.

Lezárás az autósoknak

A gyalogos felé tett nyitás azonban az autósoknak lezárásokat jelentenek: szombat reggel öttől vasárnap este tízig a pesti alsó rakparton kívül lezárják az autósok elől a Kós Károly sétányt és az Andrássy utat is. Az Andrássy úton a keresztirányú forgalom a Bajza utcánál, a Kodály köröndnél, az Izabella utcánál, az Oktogonon és a Nagymező utcánál halad át.

Buszok is máshogy közlekednek

A BKK közleménye szerint a forgalmi zár miatt a 105-ös busz módosított útvonalon fog közlekedni: a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Podmaniczky utcán át jár. A buszok a 72M trolibusz Bajcsy-Zsilinszky úti és Podmaniczky utcai megállóiban állnak meg, a Hősök tere pedig gyalogosan lesz elérhető a Honvédkórháznál lévő ideiglenes megállóhelyről. A 979-es éjszakai járat szombatról vasárnapra virradó éjszaka szintén a Bajcsy-Zsilinszky út-Podmaniczky utca útvonalon közlekedik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels