A koronavírus okozta vészhelyzetre hivatkozva a kormány jelentős bevételeket vont el az önkormányzatoktól. Ahogy telnek a hetek, hónapok egyre nagyobb bajba kerülnek a települések. Vác és Erdőkertes polgármestere már azt sem zárta ki, hogy kirúgások következhetnek a nyáron, ha nem változik a helyzet és nem jutnak pénzhez az önkormányzatok. Az agglomerációban és a fővárosban tízezreket érinthet a probléma

Vác polgármestere, Matkovich Ilona a minap drámai hangvételű bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán. Mint írja: „A válság miatt, az előzetes számításaink szerint, egymilliárddal csökken a város iparűzési adóbevétele, és a folyamatosan újratervezett költségvetésünkből nagyon hiányzik az a 115 millió forintnyi gépjárműadó, valamint a több millió forintnyi idegenforgalmi adó is, ami átkerült az állami büdzsébe.”

A polgármester szerint egyelőre nem kellett önkormányzati dolgozót elbocsátani, mert eddig ki tudták kigazdálkodni a bérüket az adómegvonások és bevételkimaradások ellenére, de ahogy fogalmaz „június már hozhat nagyobb nehézségeket.”

Matkovich Ilona, Vác polgármestere – Forrás: Facebook/Matkovich Ilona

A polgármester szerint már sürgetik az önkormányzati alkalmazottakra vonatkozó kormányzati bérkiegészítést. Szerinte sok önkormányzatnál hasonló problémák vannak, ezért nagyon bíznak abban, hogy júniusra megkapják a sok település által igényelt bérkiegészítő támogatást a kormánytól, amelyből az önhibájukon kívül munka nélkül maradt dolgozók juttatását lehet kifizetni.

Vácon az úgynevezett „gazdasági veszélyzónában” leginkább a kulturális területen: múzeumokban, könyvtárakban, kultúrházakban és az iskolai konyhákban dolgozók vannak. Önhibájukon kívül vesztették el a munkájukat, azzal, hogy a vészhelyzet miatt bezártak az intézmények.

Vác polgármestere azt is írja, hogy „amint azt Rétvári Bence országgyűlési képviselőtől megtudtuk, az egészségügyben, és a szociális szférában dolgozók ellátása a védőeszközökkel az állam dolga. Több mint másfél hónapja azonban a háziorvosokat, a fogorvosokat, a védőnőket, a szociális otthonainkat, az önkormányzat látja el a védőfelszerelésekkel. Ezért az eddig közel 10 millió forint védekezésre költött összeg megtérítését kértem a tárcától” – fogalmazott a 35 ezer lakosú Duna-parti város, Vác polgármestere.

Erdőkertes is bajban van

Szerda este az ATV-nek hasonló problémáról beszélt a Gödöllő közelében fekvő, 8 ezer fős Erdőkertes polgármestere is. Pásztor László elmondta: A gépjárműadó bevételük a járványügyi alapba került, ez 20 millió forint kiesést okoz ebben az évben. A település másik fő bevételi forrása az iparűzési adó pedig késve érkezik a járvány miatt, a cégek ugyanis szeptember 30-ig fizetési haladékot kaptak a kormánytól.

Erdőkertes polgármestere nem titkolta, hogy nyár közepére olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy az önkormányzat az alapvető feladatait sem tudja majd ellátni, például az óvoda működtetése is gondot jelenthet majd.

A Települési Önkormányzatok országos Szövetsége adatai szerint ebben az évben 200 település mehet csődbe, ha a kormány nem segít nekik.

“A kormány próbálgatja az önkormányzatokat”

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Csőzik László, Érd polgármestere arról beszélt, hogy szerinte a kormány próbálgatja az önkormányzatokat, mi fáj nekik a legjobban. Az a céljuk, hogy az ellenzéki önkormányzatoknak ne legyen pénzük fejlesztésre, hogy semmit se tudjanak majd felmutatni az embereknek.

Kiemelt kép: illusztráció