Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere arról beszélt, hogy bármelyik várossal megtörténhet az, ami Göddel: kirúgják a fő bevételi lábát, elveszik a területét. Szerinte a kormány próbálgatja az önkormányzatokat, hogy mi fáj nekik a legjobban. Az a céljuk, hogy az ellenzéki önkormányzatoknak ne legyen pénzük fejlesztésre, hogy semmit se tudjanak majd felmutatni az embereknek.

Érd polgármestere vasárnap este a Hírklikk.hu oldalnak adott interjújában elmondta, hogy a különleges gazdasági övezet létrehozásával a kormány kirúgta az ellenzéki vezetésű Göd egyik fontos bevételi lábát, hiszen a Samsungtól érkezett a település iparűzési adóbevételének a harmada.

Csőzik László szerint, ami Gödön történt nem más, mint közönséges einstandolás, vagyis a kormány lecsapott az önkormányzati területre, pénzre és egyszerűen elvette azt.

Einstand: Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből közismertté vált régi pesti gyermeknyelvi kifejezés, amelyet olyan helyzetekre használunk, amikor az erősebb jogán valakinek felháborító módon lefoglalják a tulajdonát.

A polgármester arról is beszélt, hogy Érdet pillanatnyilag nem fenyegeti a gödi veszély, hiszen a jelenlegi jogszabályban 100 milliárd forintnál nagyobb értékű beruházást lehet csak különleges gazdasági övezetnek nyilvánítani. Az agglomeráció legnagyobb városában, Érden a jelenleg folyamatban lévő befektetések 20 milliárd forint körül vannak, azonban a kormány bármikor módosíthat az összeghatáron – mondta Csőzik László.

Csőzik László, Érd polgármestere – Forrás: KlikkTv

A jogász végzettségű polgármester azt állítja, hogy a különleges gazdasági övezetet azért sem lehetett volna ráhúzni Gödre, mert a jogszabályban az áll, hogy az egész megyét érintő beruházásnak kell lennie. „Minket Érden, vagy a dél-pesti agglomerációt ez nem érinti” – fogalmazott Csőzik László.

Kapcsolódó cikkek:

Érd Pest megyében az egyetlen megyei jogú város, ennek az a lényege, hogy nem tartozunk a megye fennhatósága alá – mondta a polgármester. Szerinte azzal, hogy a Samsungtól érkező, eddig Gödön landolt pénzek a megyére kerülnek ott még egy 8-10 fős adóügyi osztályt is létre kell majd hozni, mert korábban a Fidesz annyira kiüresítette a megyei önkormányzatokat, hogy pillanatnyilag még technikailag sem tudnák kezelni a bevételeket – állítja az érdi polgármester.

Csőzik László szerint a kormánynak az a legnagyobb baja, hogy a megyei jogú városokkal és a fővárossal együtt az elmúlt 10 évben először jött létre egy hatalmi ellenpont a kormánnyal szemben. Az ellenzéki városok a magyar GDP majdnem 60%-át adják, így érthető, hogy gyengíteni akarják azokat.

„A gépjárműadó elvonása Érd esetében 230 millió forintot jelent, ebből az összegből fejlesztettük volna az utakat, utcákat. Ezt szintén einstandolta a kormány valamiféle szolidaritási alapot képezve”- mondta Csőzik László.

A kormány sorozatos támadásai az önkormányzatok ellen egyfajta teszt – mondta a polgármester. Odaszúrnak valahová és megnézik, hogy az mennyire fáj. Ezzel azt érik el, hogy az elvonásokkal elveszik a fejlesztések fedezetét, vagyis olyan helyzetet állítanak elő, hogy az egyes önkormányzatok nem tudnak majd mit felmutatni az embereknek. Ez a fideszes önkormányzatokat is zavarja, de Csőzik László szerint ők majd a pályázati rendszeren keresztül kivételezettek lesznek és jóval több pénzhez juthatnak, mint az ellenzéki vezetésű települések.

Csőzik Lászlóhoz kapcsolódó sztorik

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere – Forrás: Facebook/Csőzik László