Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, különleges gazdasági övezetet hozott létre a kormány Gödön a Samsung gyárnál. Ezzel a település elvesztette területének 20%-át, bevételeinek pedig a harmadát. A kormány friss határozata szerint óriási pénzekből indul meg a gödi különleges gazdasági övezet fejlesztése. A miniszter szerint a környező településeknek is jut majd a Samsungnál termelődő adóbevételekből.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány nem vett el pénz Gödtől, hiszen ha ez a terület önkormányzati hatáskörben marad, ez a beruházás jó eséllyel nem valósulhatott volna meg, így viszont a gödiek és a szomszéd települések is részesülhetnek az ott termelődő adóbevételekből – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter – Forrás: MTI

A kormány szerdán megjelent határozata szerint az állam a gödi ipari park területén 7,1 milliárd forinttal támogatja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését. A rendelet melléklete szerint ebben szerepel az is, hogy az új gödi csomópont kialakítása, vagyis az M2-es autóúton új félcsomópont hoznak létre és új felüljáró is épül majd az M2-es felett.

Épül még két út is az iparterületnél. Egy északon, a másik délen, utóbbi a várossal köti össze a területet és kerékpárút is készül. Ezen felül a terület energiaellátásához kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéséhez 22,5 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ebből a villamos energia elosztó hálózati infrastruktúra-fejlesztésére a 2020-as költségvetésből 4 milliárd forintot szánnak, az átviteli hálózat fejlesztésére pedig további 6 milliárdot.  A 2021-es költségvetésben pedig máris 12,5 milliárdot biztosítanak rá – írja a 444.hu.

Az iparterület gázellátáshoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésére pedig még 415 milliót költ az állam. A vízközmű hálózatot pedig 11,9 milliárdból fejlesztik a következő két évben.

Ebben többek között szerepel a Fővárosi Vízművektől történő átvételéhez szükséges infrastruktúra kiépítése, vízkezelő technológia kialakítása, ipari vízvezeték építése, az ott keletkező  ipari szennyvizek teljes körű tisztítása, valamint a gödi ipari park és a váci szennyvíztelep közötti ipari szennyvízvezeték kiépítése.

Nekimentek a gödi momentumos polgármesternek

Balogh Csaba, Göd polgármestere – BPKmontázs

Tegnap írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a település polgármesterének fideszes ellenzéke feljelentette a momentumos polgármestert. Közben a térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence azt nyilatkozta, hogy politikai káosz van Gödön. A polgármester felhívására autós tüntetés volt a kormány döntése ellen, a Momentum európai parlamenti képviselői pedig az Unióhoz fordulnak és megvizsgáltatnák a Samsungnak adott állami támogatást.

Kiemelt kép: illusztráció