Ismét csetepaté van Érden. Az új polgármester csökkentené a város női kézilabdacsapatának támogatását, a régi polgármester erre olyanokat mondott, hogy: „Össze-vissza beszél a polgármester úr” meg azt is mondta, hogy „Nagy rá a kabát”. Érden újra összeugrott a város két nagyfiúja.

Nem költ több százmillió forintot Érd a felnőtt kézilabda csapatra – közölte közösségi oldalán a város polgármestere. Csőzik László az ATV-nek is megerősítette, hogy az utánpótlásra fordítják a figyelmüket, mert a mostani világklasszis játékosok nagyon drágák, az pedig, mint mondta nem fordulhat elő, hogy a lakók által befizetett építményadónak több, mint 2/3-a a kézilabdára menjen el.

Nem engedhetjük meg magunknak

Csőzik László szerint: „Óriási teljesítmény volt, amit a lányok és edzőik eddig elértek, de a város csak tavaly 400 milliót költött a csapatra, az idei finanszírozási igény viszont már 700 millió lenne. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, az amúgy is csekély rendelkezésre álló forrás kell az utakra, járdákra és vízelvezetésre. A jövőben az utánpótlás erősítésére összpontosítjuk erőinket, hogy az érdi szülők érdi lányainak szurkolhassunk a lelátókról!” – írja a város vezetője.

A poszt alatt dicsérik és bírálják a polgármester döntését. Az egyik hozzászóló így fogalmazott: „Profi, vagyis üzleti alapon működő sport helyett sokkal közérdekűbb, tömegeket érintő ügyekre kell költeni a közpénzt. Ma a pártállam pont úgy önti bele a közpénzt a profi sportnak nevezett feneketlen zsákba, teljesítményelvárás nélkül, mint annak idején a komcsik a teljesen ineffektív gyárakba, üzemekbe, hogy emberek jól érezzék magukat egy kamu csoda-világban, amíg körülöttük tombol a rezsim. Aztán előbb-utóbb szembejön a valóság, elfogy a pénz, érkeznek a józan emberek.” – írja a posztoló.

Rátette a kést a város büszkeségére

Érd korábbi polgármestere, T. Mészáros András hétfő este a Facebookon reagált a történtekre. Ezt írta: „Ezúttal az érdi kézilabda az, amit célba vett Csőzik. Az “átalakítva megszüntetni” kommunista terminológiát használja, miközben pontosan tudja, hogy rátette a kést városunk egyik büszkeségére, a női kézilabda sportra.

Az általunk készített utolsó, tavalyi költségvetésből a város 358 milliót tervezett, végül plusz 23 milliót fordított a csapatra. Csőzikék a most benyújtott költségvetésükben 485 milliót terveznek. Vagyis jóval többet, mint mi. Miközben azt posztolja, hogy “ezt nem engedhetjük meg magunknak” – írja a korábbi polgármester, majd így folytatja: „Csőzik – aki az önkormányzati választás kampányában ment ki először érdi meccsre – megint összevissza beszél.”

T. Mészáros András azt is írja, hogy 13 éven keresztül, amíg a Fidesz-KDNP vezette a várost, mindig meg tudták oldani, hogy a város sportélete megkapja azt a támogatást, amelyet a város pénzügyi lehetőségei lehetővé tettek. Mindezt úgy, hogy közben óvodák, iskolák, orvosi rendelők, utak, csapadékvíz-elvezető rendszer épült – fogalmazott a korábbi városvezető, majd tovább osztja utódját:

„Csőziknek túl nehéz feladat összehangolni a város különböző érdekeit. Nagy rá ez a kabát sajnos, és ennek az érdiek isszák meg a levét. Szomorú tény, hogy Csőzik eddig csak a város értékeit, közösségeit romboló döntéseket hozott, ahelyett, hogy építené ezeket.” – mondja a volt polgármester.

2 milliós fizetésért kéziznek

Csőzik László, Érd polgármestere hétfő késő este reagált a korábbi polgármester szavaira. Azt írta a közösségi oldalon, hogy T. Mészárosék is pontosan tudtak arról, hogy idén már közel 150 millió forint áfát kell fizetni, miközben korábban nem kellett, és felére csökken a Kézilabda Szövetségtől kapott reklámbevétel is. A játékosok bérezése további 10-15%-kal emelkedik a korábban megkötött szerződések szerint, több mint felük esetében eléri a nettó kétmillió forintot a fizetésük.

“Nekünk kell rendbe raknunk a cég pazarló gazdálkodását, mert az érdiek által befizetett építményadó kétharmada nem mehet kizárólag látványsportra. A felnőtt kézilabdára szükség van Érden, szeretnénk bennmaradni az NB1-ben, de sajnos nincs arra pénz, hogy több milliós fizetésekkel rendelkező klasszisjátékosokat foglalkoztasson a város. Ezért a fő irány, hogy az utánpótlást megerősítsük azt szeretnénk, ha az érdi lányok nevelődhetnének ki és helyben képeznénk ki a leendő felnőtt csapat tagjait.” – írja az érdi polgármester.

Nem ez az első vita köztük

A jelenlegi és a korábbi érdi polgármesternek nem ez az első éles szópárbaja. Gyakorlatilag a választás éjszakája óta osztják egymást. Az átadás-átvétel kapcsán például a BudaPestkörnyéke.hu hírportál is beszámolt arról, hogy arról sem tudtak megállapodni, pontosan mennyi pénzzel adták át, vették át egymástól a várost.

Mivel Érd az agglomeráció legnépesebb városa, érthető, hogy a legélesebb politikai viták is ebben a 70 ezres városban vannak. Mindkét térfélen két erős versenyző küzd az igazáért, a választókért végső soron pedig a hatalomért. Biztosan hamarosan jön a következő menet.

Kiemelt kép: T. Mészáros András és Csőzik László – BPK-montázs