Az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak az eladásra kínált kisebb alapterületű használt budapesti ingatlanok az elmúlt egy évben, a garzonok ára már mintegy egymillió forint négyzetméterenként – tájékoztatott az Ingatlan.com vasárnap közzétett elemzésében.

Folyamatos drágulás

Azt írták, az átlagos négyzetméterár a panelgarzonok esetében 957 ezer forint, a téglaépítésű garzonoknál 1,04 millió forint, az árnövekedés az előbbinél 26, utóbbinál 22 százalékos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átlagos négyzetméterár

Az egy kategóriával nagyobb, 40-79 négyzetméteres paneleknél a négyzetméterár 30 százalékkal, 780 ezer forintra ugrott, a téglaépítésűek esetén 1 millió forint az átlagos négyzetméterár – tették hozzá.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lakáspiaci változások

Megjegyezték, a nagyobb alapterületű lakások drágulása elmarad az átlagtól, ez előrevetíti a következő időszak lakáspiaci változásait is.

Bizonytalan gazdasági körülmények

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a korábbinál bizonytalanabb gazdasági körülményekkel, az infláció felgyorsulása miatt növekvő mindennapi kiadásokkal, valamint a rezsiszabályok változásához köthető óvatossággal indokolta a kisebb alapterületű lakások felértékelődését.

Megszűnő árkülönbség

Szinte teljesen eltűnt a panel- és a téglaépítésű garzonok közötti árkülönbség – mutatott rá. Megjegyezte, a garzonlakások népszerűsége annak is köszönhető, hogy a kisebb alapterületük miatt alacsonyabb a rezsiköltségük, az infláció miatt az ingatlanpiacra menekülő befektetők is leginkább ezeket keresik.

Az élelmiszerárak is az egekben

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta az elmúlt időszakban az élelmiszerárak is brutális drágulásnak indultak, s nagyon úgy tűnik ez még csak a kezdet. Emelkedett a kenyér, a tojás, a margarin és sajt ára is, a kenyér pedig további áremelkedés elé néz októbertől. A KSH adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek.

Drágult egyebek között a margarin, a kenyér és a sajt is

Mint megírtuk a margarin ára 66,9, a kenyéré 64,3, a sajté 61,0 százalékkal emelkedett egy év alatt. A száraztészta 57,9, a tejtermékek 54,7,  a vaj és vajkrém 54,5,  a péksütemények 45,4, a tojás 42,0 százalékkal, a rizs 40,9 százalékkal, a baromfihús és az édesipari lisztesáru 40,4 százalékkal drágult – sorolta a KSH.

A burgonya, cukor, étolaj is drágább

Az élelmiszerek árának átlagos emelkedésénél mérsékeltebben, 15,9 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5,0 százalékkal került többe, mint tavaly augusztusban.

A kenyér még tovább drágulhat

A Pékszövetség friss közlése szerint azonban a kenyér ára még tovább emelkedhet, ugyanis a liszt ára is egyre magasabb. A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József az RTL Híradónak pár napja beszélt arról, hogy a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban.

A liszt ára is emelkedik

Véleménye szerint pedig ég ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre. Mint mondta, azért ennyi a kenyér ára, mert az elmúlt egy évben minden drágult, a liszt ára például a korábbi háromszorosára.

Októberben újabb drágulás jöhet

Septe József szerint emellett a bérek, a logisztikai és az energiaköltségek is nagy mértékben emelkedtek. A szövetségi elnök azt is mondta a csatornának, hogy információik szerint a lisztárak emelkedése még nem állt meg, és októberben újabb emelést terveznek a malomipari vállalatok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Nincs megállás: októberben még tovább drágul a kenyér

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels