Szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden. Az ülés után Balog Zoltán bejelentette: 86 százalékos támogatottságot kapott a szavazáson, ezért nem távozik posztjáról. Balog Zoltán volt az, aki meggyőzte Novák Katalint, hogy adjon kegyelmet egy olyan embernek, aki megpróbálta eltusolni a bicskei gyermekotthonban történt molesztálásokat. K. Endre, az intézmény akkori igazgatója zsarolással vette rá az áldozatokat, hogy vonják vissza feljelentésüket. Az egyik molesztált fiú nem bírta lelkileg elviselni, amit művelnek vele és a vonat alá vetette magát.

Megszólalt az egyik püspök

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írja, „Ezen az ülésen megkértem – a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel Balog püspök urat: gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szerdán is lemondásra szólította fel

Fekete közleményében azt írta, szerdán ismét beszélt Baloggal, amelyben ismét azt kérte tőle, mondjon le zsinati elnöki tisztéről.„Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni.” – írja a Tiszántúli püspök. Fekete Károly ezután mértéktartást kért Balog döntéséig, majd hozzátette, reméli, a böjti időszak elősegíti mindenkinek a „személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Felajánlás

„Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel ajánlom fel a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete által számomra folyósított lelkipásztori fizetés-kiegészítést a gyermekbántalmazások elszenvedői javára. Adományomat a hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatom a részükre” – írta a posztjában Csűrös András szerda délelőtt a gyömrői református lelkész.  

Az érdi pap is csatlakozott

Ennek értelmében Csűrös András Balog Zoltán püspök mandátumának ideje alatt minden hónapban eljuttatja az áldozatok részére a pénzt. A kezdeményezéshez csatlakozott Tar Zoltán, Érd lelkipásztora is. Azt írja, Csűrös András nincs egyedül, hiszen ő is csatlakozott a kezdeményezéshez, valamint a többi református lelkészt is erre kéri.

Támogatta a kegyelmi kérvényt

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Bizalmat szavaztak neki

A református püspököt kedden a zsinat meghallgatta, majd az egyházi vezetők nagy többséggel bizalmat szavaztak neki. Balog Zoltán, ezek után egy videót tett közé, amelyben elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmi kérelmének pozitív elbírálását, de végső döntést mégis Novák Katalin hozta meg. A zsinati ülés után Orbán Viktor sajtófőnöke azt mondta, hogy a miniszterelnök bízik a református egyház vezetőibe.

Ezt mondta Orbán Viktornak

Mint kiderült, K. Endrének nagyon jó református kapcsolatai vannak. Sajtóhírek szerint Balog Orbán Viktornak is azt a magyarázatot adta, hogy a református egyházban többen szerették volna, ha K. Endre kegyelmet kap. Balog Zoltán kedden nem mondott le, videójában azt mondta, „bocsánatot kértem, akitől kell”. A bicskei gyermekotthon áldozatairól azonban nem tett említést. Ebbe az ügyben bukott bele Novák Katalin és Varga Judit is.

Bicskei-ügy

Amint írtunk róla, egy hete forrnak az indulatok, miután Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki arra akart rávenni molesztált diákokat, hogy vonják vissza vallomásukat. K. Endre, tudta, hogy milyen ocsmány dolgokat művel főnöke a gyermekotthon lakóival. De K. Endre, ennek ellenére, nemhogy nem védte meg, hanem még zsarolással hazugságra bíztatta a gyermekotthonban molesztált lakókat.

Öngyilkos lett

Az intézmény egyik molesztált lakója nem bírta lelkileg elviselni, hogy mit művelnek vele, ezért a vonat alá vetette magát és meghalt. A többi áldozat ezek után tett feljelentést a rendőrségen.

Börtönre ítélték

Emiatt K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fekete Károly, Balog Zoltán – Forrás: MTI/Czeglédy Csaba