Újra nőtt a kórházban kezelte koronavírusos betegek száma, már 833 fertőzöttet ápolnak kórházban. Az elmúlt napon pedig 158-an haltak meg. Az agglomerációban mért szennyvízben emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, ez azt jelenti, hogy az következő időszakban nőni fog a fertőzöttek száma.

833-an vannak lélegeztetőgépen

Újra nőtt a súlyos betegek száma. A legfrissebb adatok szerint 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833 -an vannak lélegeztetőgépen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

158-an haltak meg

6494 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett.

Ez is érdekelhet

“Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon” – Zacher Gábor drámai beszámolója a covid osztály működéséről

Szennyvízadatok

A 9. héten számos településen tovább emelkedett a szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja, az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ  a Facebook-on.

Az agglomerációban nőtt az örökítőanyag koncentrációja

Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya, Veszprém, valamint a vizsgált Budapest környéki települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintái esetében tapasztalható növekedés, csökkenés egy város esetében sem mérhető – írja az NNK.

Egyadagos vakcina

Az USA-ban már olthatnak a Johnson & Johnson (Janssen) koronavírus elleni vakcinával, ami hamarosan Európában is elérhető lehet. Ez is egy vektor-alapú oltóanyag, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V, de csak egyetlen adagot kell beadni. 2 hét elteltével a vakcina hatékonysága 67 %-os.

Februárban engedélyezték

2021. február 27-én az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, engedélyezte a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát. A vakcina hatásos és biztonságos – közölte az amerikai hatóság.

Európában engedélyezés alatt van

Az USA-ban ez a 3. koronavírus vakcina, amely hivatalosan zöld utat kapott a használatához; eddig a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeztek csak engedéllyel. Európában jelenleg folyik a Janssen vakcinájának az engedélyezési folyamata. Az előrejelzések alapján márciustól már Európában is használható lehet az oltóanyag.

Hatásosság és biztonságosság

A vakcina klinikai vizsgálatait Dél-Afrikában, Dél-Amerika bizonyos országaiban, Mexikóban és az USA-ban végezték el, körülbelül 40000 fő bevonásával.

85 százalékos védettség

A vizsgálati adatok alapján a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szembeni védelem hatékonysága a vakcina beadását követően két hét elteltével 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os volt. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínált.A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán