Újra nőtt a kórházban kezelte koronavírusos betegek száma, már 833 fertőzöttet ápolnak kórházban. Az elmúlt napon pedig 158-an haltak meg. Az agglomerációban mért szennyvízben emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, ez azt jelenti, hogy az következő időszakban nőni fog a fertőzöttek száma.

833-an vannak lélegeztetőgépen

Újra nőtt a súlyos betegek száma. A legfrissebb adatok szerint 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833 -an vannak lélegeztetőgépen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

158-an haltak meg

6494 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Ez is érdekelhet

“Mielőtt valaki lélegeztetőgépre kerül, elaltatjuk. Én ilyenkor meg szoktam kérni, hogy számoljon” – Zacher Gábor drámai beszámolója a covid osztály működéséről

Szennyvízadatok

A 9. héten számos településen tovább emelkedett a szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja, az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ  a Facebook-on.

Az agglomerációban nőtt az örökítőanyag koncentrációja

Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya, Veszprém, valamint a vizsgált Budapest környéki települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintái esetében tapasztalható növekedés, csökkenés egy város esetében sem mérhető – írja az NNK.

Egyadagos vakcina

Az USA-ban már olthatnak a Johnson & Johnson (Janssen) koronavírus elleni vakcinával, ami hamarosan Európában is elérhető lehet. Ez is egy vektor-alapú oltóanyag, mint az AstraZeneca és a Szputnyik V, de csak egyetlen adagot kell beadni. 2 hét elteltével a vakcina hatékonysága 67 %-os.

Februárban engedélyezték

2021. február 27-én az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, engedélyezte a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát. A vakcina hatásos és biztonságos – közölte az amerikai hatóság.

Európában engedélyezés alatt van

Az USA-ban ez a 3. koronavírus vakcina, amely hivatalosan zöld utat kapott a használatához; eddig a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeztek csak engedéllyel. Európában jelenleg folyik a Janssen vakcinájának az engedélyezési folyamata. Az előrejelzések alapján márciustól már Európában is használható lehet az oltóanyag.

Hatásosság és biztonságosság

A vakcina klinikai vizsgálatait Dél-Afrikában, Dél-Amerika bizonyos országaiban, Mexikóban és az USA-ban végezték el, körülbelül 40000 fő bevonásával.

85 százalékos védettség

A vizsgálati adatok alapján a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szembeni védelem hatékonysága a vakcina beadását követően két hét elteltével 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os volt. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínált.A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán