Egy év alatt 82 235 forinttal nőtt az építőipari kontármunkák átlagos kára, ez több mint 10 százalékos emelkedés tavaly augusztushoz képest.

Így számolták ki

Az idén augusztusban, 2000 ember bevonásával készített reprezentatív felmérés célja az volt, hogy megállapítsa, a megrendelők mennyire bíznak az építőipari szakemberekben, illetve mekkora károkat okoz a nem hozzáértő szakemberekkel végeztetett munka. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nőtt a károsultak aránya

Az eredményekből kiderült, hogy az átlagos kárösszeg már 820 236 forint, de kismértékben a kontármunka-károsultak aránya is emelkedett: 23 százalék volt idén az év nyolcadik hónapjában, a tavalyi 21 százalékkal szemben. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ezen spórolnak

Az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint olcsóbban dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket.

Sokat kell várni a jó munkaerőre

A Mapei közleménye nem tér ki az építőipari munkaerőhiányra az okok között, de az ÉVOSZ szerint bár a csúcshoz képest csökkent, továbbra is súlyos szakmunkás és mérnökhiány jellemzi az ágazatot – a megbízható csapatokra való hosszú várakozási idő szintén növelheti annak esélyét, hogy valaki végül kontárokat bíz meg.

Csökken a bizalom

Régiós összehasonlításban megállapították, hogy idén Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb a kontármunkák átlagos kára, 413 ezer forint. Ennek majdnem háromszorosa, 1,2 millió forint lett a Dél-Alföldön. Ezek után nem meglepő, de a felmérésből az is kijött, hogy jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom. Az Építőipari Bizalmi Index országos átlaga augusztusban 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest.

Gázszerelők az élen

A legalacsonyabb (2,91 pont) az ács szakma bizalmi indexe. Markovich Béla szerint erre bizonyára kihatott a fa árának jelentős drágulása, szerinte ugyanis az általánosan rosszabb értékeléseket nem az okozza, hogy a szakemberek rosszabbak lettek, hanem a drágulást büntetik gyengébb értékeléssel a megrendelők.  A legmagasabb, 3,97 pontos értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták.

Budakalászi eset

Ahogy írtunk róla, Tímea és férje története öt évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor vásároltak egy parasztházat Budakalászon. A tájvédelmi területen álló ház falai vályogból készültek, s éveket kellett várni a kiszáradásra.

Nagy nehezen összekuporgatták a pénzt

Végül sikerült annyi pénzt félretenniük – rengeteg spórolás után – hogy nekiláthassanak a fürdő és a konyha kialakításának, valamint felújíthassák a vízvezetéket és a villanyhálózatot. Ehhez a munkához pedig egy jó szakemberre volt szükségük.

Nem tűnt problémásnak

Így hát feladtak az interneten egy hirdetést, amelyben kivitelezőt kerestek. Erre jelentkezett egy Sz. Gábor nevű illető egy K. Géza nevű profilon keresztül. MIvel a házaspár szimpatikusnak találta megnyerő személyisége miatt és árban is egészen kedvező ajánlatot adott, ezért megbízták a munkával.

Ez volt az első jel

Tavaly szeptember elején kezdődött el a folyamat, s noha ekkor még minden rendben volt, hamarosan jelentkeztek a problémák. Első körben az volt a gond, hogy nem akarta levinni a vízvezetékeket olyan mélyre, mint azt a tulajdonosok szerették volna, de megbeszélték és megoldották. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/Kiemelt kép: illusztráció