Eszenyi Enikő egyre több időt tölt a szülővárosában, Csengeren. A Vígszínháztól botrányos körülmények között távozó színésznőről az utóbbi időben nem lehetett sokat hallani, csak annyit lehetett tudni, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen alakított társulatot Csengeri Alkotó Központ néven fiatal kolozsvári és pozsonyi színészekkel.

Köszöni szépen jól van

Eszenyi Enikőr korábban a Blikk kereste fel, akiknek elmondta, hogy köszöni szépen jól van és van bőven dolga, ez valamikor az év elején történt, ugyanis a színésznő boldog új évet kívánt mindenkinek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Csengeren tölti a mindennapokat

A Best magazin azonban most utánajárt, hogy miként is telnek a volt igazgató mindennapjai, a jelek pedig arra mutatnak, hogy Csengeren, a Vígszínháztól való távozásának körülményei ellenére is nagyon szeretik.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ezt mondja a helyi Művelődési Ház dolgozója

“Mi itt nagyon jó kapcsolatban vagyunk Enikővel” – árulta el a lapnak a helyi Művelődési Ház egyik dolgozója. “Nagyon szeretjük. Nem igazán értjük azokat a vádakat, amiket korábban felhoztak ellene. Nem is akarunk ehhez a témához hozzászólni, ítélkezni pedig végképp nem szeretnénk”

Nagy tervei vannak

A lap úgy értesült, hogy Eszenyi Enikő ezen a nyáron sokat lesz Csengeren, nagy tervei vannak és már javában zajlanak az előkészületek, ám ezek még titkosak.

Izgalmas időszak

“A Csehovra Kolozsvárról és Pozsonyról is érkeztek diákok, ebben az évben pedig még többen jönnek. Izgalmas időszak elé nézünk. Azt is tudjuk, hogy Enikő még több időt tölt majd Csengeren a nyáron, mint az elmúlt évben” – mondta a lapnak egy forrás.

Hotelben száll meg

Azt egyelőre nem tudni, hogy színésznő vajon végleg visszaköltözik-e szülővárosába, a helyiek azonban annyit elárulta, hogy a Vígszínház korábbi igazgatója Csengeren, a főutcán található hotelben száll meg mindig.

Súlyos vádak

Eszenyi Enikőt egyébként még a közelmúltban is érték súlyos vádak: a Vígszínház színésze Molnár Áron például arról beszélt, hogy a volt igazgató fizikailag és verbálisan is bántalmazta a színészeket, erről itt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is beszámoltunk.

Félelemben tartotta az intézményt

A színész elmondása szerint a kiabálás, a taszigálás, rángatás mindennapos volt, és Eszenyi Enikő félelemben tartotta az intézményt, az emberek nem próbálni, hanem félni jártak be a színházba.

Eleinte nem volt baj Eszenyi Enikővel

Azt is elmondta, hogy nem volt ez mindig így: az egykori igazgató szerinte eleinte nagyon izgalmas színházi alkotó volt, de az évek során cezaromán lett, kiszámíthatatlan, agresszív, brutális, fizikailag és verbálisan is.

Durva vádak

NoÁr azt állítja, hogy előfordult, hogy valakit a fülénél fogva húzott át a színpad egy sarkából a másikba, vagy hogy ököllel ütötte a színész hasát, hogy „állapotba hozza”.

Presser Gábor sem szólt semmit

A Túl a Maszat-hegyen próbafolyamata is szóba került, ahol Eszenyi Enikő beleszólt a rendezésbe. Molnár Áron szerint problémás az is, hogy Marton László és Presser Gábor is látta, hogy Eszenyi Enikő mit és hogyan csinál, mégsem szóltak, hogy ez a gyakorlat és ez a stílus nem fér bele.

Nem történt meg a számonkérés

Molnár Áron kiemelte azt is, hogy az, hogy az RTL Klub behívhatta az Álarcos énekesbe Eszenyi Enikőt, annak ellenére szerepelhetett a műsorban, hogy az ügyben nem történt valódi számonkérés és nem született meg egy etikai kódex a zaklatásokkal kapcsolatban.

Verbális erőszakkal vádolták

Tavaly márciusban több mint ötven színész vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel a Vígszínház akkori igazgatóját, megalázó kommunikációról, elviselhetetlen munkakörülményekről, agresszív vezetői módszerekkel vádolva meg őt. Eszenyi Enikő a vádakra többször is azt mondta, valóban határozott vezetőnek tartja magát, de minden döntését a színház érdekében hozta meg. A Fővárosi Önkormányzat mindezek miatt az ügyek feltárást célzó vizsgálatot indított.

Többen felmondtak

Az évek során több színész felmondott, akik azt állították, hogy nem bírták elviselni Eszenyi Enikő stílusát és megaláztatását. A társulat többsége pedig az új igazgató ellen fordult, és nyíltan vállalták véleményüket, miszerint nem maradhat a Vígszínház élén a színész-rendező.

Botrányos igazgatóváltás

A színészek lázadása egybeesett a Vígszínház igazgatói pályázatának időpontjával. A színház vezetésére Eszenyi Enikőn kívül Rudolf Péter és Csányi János pályázott. A társulat nem támogatta az akkori igazgató munkájának folytatását. A botrány miatt a Fővárosi Önkormányzat sem szerette volna, ha Eszenyi Enikő folytatja munkáját, így Rudolf Péter lett a Vígszínház igazgatója.

Eszenyi Enikő visszavonult

Tavaly júliusban, amikor Rudolf Péter átvette a Vígszínház vezetését, Eszenyi Enikő bejelentette, hogy minden színészi tevékenységétől visszavonul. Úgy volt, hogy az általa rendezett darabok felújító próbáit azonban levezényli, végül a társulat ezt sem szerette volna, így az egykori igazgató végleg szakított a Vígszínházzal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Eszenyi Enikő – Forrás: YouTube