Petícióban sürget bérmegállapodást két postás szakszervezet, szerintük ugyanis tarthatatlan, hogy még mindig nem született megegyezés a bérekről.

Petíció

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.

Nincs megegyezés

A közleményben hangsúlyozzák: a munkavállalói érdekképviseletek szerint tarthatatlan, hogy márciusra még nincs megegyezés a bérekről, a vállalat a munkavállalók felét garantált bérminimumon foglalkoztatja, azokat is, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ami elfogadható lenne

A Postás Szakszervezet a közleményben kiemelte, 2023-ra csak olyan béremelést tartanak elfogadhatónak, amely – legalább – megőrzi a postai dolgozók fizetésének reálértékét.

Bértárgyalások

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke az MTI-nek elmondta, fontosnak tartják, hogy a bértárgyalások  felgyorsuljanak, és a béremelést január elsejéig visszamenőleg kapják meg a dolgozók.

Részmegállapodás

Februárban a Postás Szakszervezet azt közölte, hogy részmegállapodás jött létre a bértárgyaláson. A Magyar Posta vezetése, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége között létrejött részmegállapodás értelmében 2023. március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesül.

További kifizetés

Abban is megegyeztek a felek, hogy további 50 000 forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás.

Egyszeri kifizetés lehetősége

A részmegállapodásban rögzítették továbbá, hogy a munkáltató 2023. október 31-ig a szakszervezetek kezdeményezésére megvizsgálja egy év végi egyszeri kifizetés lehetőségét is – közölte február elején a Postás Szakszervezet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Kirúgnak 1200 embert a Magyar Postától: a vállalat szerint a színvonal marad, de a szankciók miatt nehéz a helyzet

Kiemelt kép: Magyar Posta – Forrás: posta.hu