Noha a Belváros talán az egyik legjobban bekamerázott városrész, ennek ellenére nagy gondot okoznak a kétkerekűekre utazó bűnözők. Úgy fest, mostantól nehezebb dolguk lesz errefelé.

Pénzügyi támogatást nyújtanak

Vissza nem térítendő támogatást nyújt a kerület azoknak a társasházi és szövetkezeti lakóépületeknek, amelyek kerékpártárolókat szeretnének kialakítani vagy fejleszteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egymás után építik

Ennek célja, hogy biztonságos, esztétikus és kényelmes helyiségeket biztosítson azoknak, akik ezt a közlekedési formát választják. Az önkormányzat szerint eddig összesen 2600 bicikli tárolására alkalmas tárolót létesítettek az ötödik kerületben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A jelek szerint nagy a jelentkezés

A telepítésnél minden közlekedő szempontjára odafigyeltek, így nem akadályozzák a gyalogosközlekedést és nem foglalnak el a helyieknek fenntartott parkolóhelyeket. Az önkormányzat minden évben meghirdetik a tároló telepítését célzó pályázatokat.

Más támogatás is igényelhető

Erre a társasházi közösségek nyújthatják be pályázatukat. A kerület közlése szerint nagy hangsúlyt fektetnek az alternatív közlekedési módok – így a kerékpározás – támogatására. Ennek jegyében évente 34 és fél ezer forintot nyújtanak a 6 és 14 év közötti gyerekek kerékpár, elektromos kerékpár, roller, elektromos roller és görkorcsolya vásárlásához.

Előnyben a magasteraszok

Persze azért bizonyos kritériumoknak így is meg kell felelni. például elsősorban a társasházak osztatlan, közös tulajdonú, kerékpártárolók elhelyezésére alkalmas helyiségeinek hasznosítása támogatott, ahol elvárt a magas építésű támaszok telepítése.

Biciklitámaszok kerület szerte

Emellett szükséges, hogy az adott társasháznak legyen megfelelő védelme a kerékpártolvajok ellen is. Továbbá szükséges teljesíteni építészeti-, örökségvédelmi- és műszaki előírásokat is. Persze nem csak a helyiekre gondolnak, hanem azokra is, akik biciklivel csak áthaladnak a városrészen.

Eddig lehet pályázni

Ennek jegyében úgynevezett kerékpártámaszokat is létesítettek. Ami pedig a tárolókat illeti: a kerületi önkormányzat közlése szerint eddig 1300 ilyet telepítettek, amelyekben több mint 2600 bicikli helyezhető el. A legújabb pályázat november 14-ig nyújtható be.

Ekkor döntenek

A támogatás összege a bruttó kivitelezési költség maximum 40 százaléka, mely legfeljebb 600 ezer forint lehet lakóépületenként. A végső döntéseket legkésőbb december 14-én meghozzák. A pályázat részletes kiírása és a jelentkezési lap ide kattintva található meg.

A közös képviselőnek szólnak

A helyesen benyújtott, minden feltételnek megfelelő pályázatok eredményességéről minden pályázatot benyújtott társasház közös képviselőjét (az intézőbizottság elnökét), a döntéshozás után írásban értesíti a kerület – derül ki a Metropol cikkéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester Facebook-oldaláról származik.)