Azok, akik igényüket még október 31-éig bejelentik, betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba. Ezt követően viszont bizonytalan ideig már csak saját használatra lehet fordítani a megtermelt áramot.

Szerdán dőlt el a határidő

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerda este tette közzé, hogy miként döntött a kormány. Azok, akik szeretnék a megtermelt napenergiát betáplálni a rendszerbe, október 31-ig kell, hogy benyújtsák igényüket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez történik, ha valaki kicsúszik a határidőből

Az október 31-ét követő igénybejelentések esetén kizárólag azt a háztartási méretű napelemrendszert lehet üzembe helyezni, ami csakis saját villamosenergia-fogyasztás kielégítésére termel villamos áramot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Még van egy kis idő, de már nem sok

Akik sietnek, azok tehát még október 31-éig be tudják jelenteni az igényüket, így be fognak tudni táplálni a rendszerbe.

Mi minősül igénybejelentésnek?

Az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán kell bejelenteni az igényt az erre a célra készült nyomtatványon, de van egy online felület is ahol ezt el lehet intézni. Utóbbi esetben ki kell tölteni egy űrlapot, ami az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazza.

Ezért függesztik fel a betáplálás lehetőségét

Az indoklás szerint a kormány elrendelte, hogy fejleszteni kell a villamosenergia-hálózatot. Amíg megvalósul a fejlesztés, tehermentesíteni valamint stabilizálni kell a hálózatot, ehhez pedig felfüggesztik a betáplálás lehetőségét azoknál, akik október 31-e után adják be igényüket napelemes rendszer telepítésére.

A napelemes rendszereket később is megéri telepíteni

Mindez nem jelenti azt, hogy ne volna értelme telepíteni napelemes rendszert novembertől. Ugyanakkor tény, hogy a napenergiát csak közvetlenül tudják majd felhasználni a háztartások saját célra.

Erre lehet használni a megtermelt energiát

A napelemmel megtermelt energiát a háztartásos elektromos rendszerrel történő fűtésre és hűtésre, vízmelegítésre továbbra is használhatják majd.

Érdemes akkumulátorban gondolkodni

Aki szert tesz akkumulátorra, annak akkor is rendelkezésre állhat a napelem által megtermelt energia, amikor az időjárás miatt a napelemek nem tudnak energiát termelni.

Egyszerűbb lesz a napelemek beszerelésének engedélyeztetése és az igénybejelentés is

Miután felfüggesztik a betáplálás lehetőséget, egy sor dolog gördülékenyebbé válik. Az igénybejelentés folyamata gyorsul, és kevesebb lesz az adminisztráció is.

Ezt jelenti mindez a gyakorlatban

Ha valaki online adja be a kérelmét október 31-e után, akkor a műszaki terv elbírálása a 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetében már három munkanap alatt megtörténhet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Archív