Teljesen betiltanák az avarégetést Biatorbágyon, a petíció írói azt kérik az önkormányzattól, hogy a dél-budai agglomerációban lévő kisvárosban senkinek se engedjék meg, hogy elégese a kerti hulladékot az udvarban.

Az aláírásgyűjtők a következőt írják: „Szeretnénk hétfőn és pénteken is friss levegőt belélegezni, szellőztetni, szabadban játszani, sétálni és sportolni! Rengeteg település felsorakozott már a lakosság egészségét védők sorába. Többek között Budakeszin, Törökbálinton, Nagykovácsiban, de még Budapesten is egész évben tilos az égetés” – írják.

A petíciót így folytatják: „Zöldhulladékunk elszállítását és újrahasznosítását (komposztálás) már biztosítják számunkra Biatorbágyon, nincs szükség a zöldhulladék elégetésére. Jelezzük a döntéshozók felé, hogy minden nap igényünk van a friss levegőre! Fogjunk össze, mi, biatorbágyi lakosok! Adjunk hangot a véleményünknek, kérjük meg együtt a döntéshozókat, hogy januári bizottsági ülésükön döntsenek az avarégetés betiltásáról Biatorbágyon 2020 február 01-el.” – írják.

Fulladozni lehet

Ahogy korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, sok településen szélcsendes időben tényleg fulladozni lehet a füsttől. Az avarégetés károsabb, mint sokan gondolnák, ráadásul súlyos megbetegedést okozhat.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza.

Füstköd Budakeszin – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Súlyos megbetegedést okozhat

Égéskor szén-monoxid, levegőben lebegő részecskék, benz-a-pirén, nitrogén-oxidok és még metil-etil-keton is keletkezik. Ezek súlyos légúti megbetegedést, asztmát érrendszeri panaszokat, infarktust okozhatnak.

17 településen már tilos Budapest környékén

Magyarországon az önkormányzatok rendelkezhetnek az avarégetésről. Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és a kerti hulladék égetése, Pest megyében, vagyis az agglomerációban még 17 településen van így.

A legtöbb önkormányzat meghatározza, hogy avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban – Pátyon például minden hétfőn lehetséges csak. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot műanyagot vagy gumit.

Avarégetés a kertben

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

Ha valaki nem megfelelő időben és módon éget és még fel is jelentik a büdösség miatt a környéken élők, jókora pénzbírság következhet!

Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság

Az avarégetés tűzveszélyes, környezetszennyező, egészségre ártalmas és büdös. Mindenki gondolja meg, mikor és hogyan akar befüstölni a szomszédainak. A biatorbágyi petíciót már több mint 100-an írták alá.

Kiemelt kép: Avarégetés az agglomerációban – Fotó: illusztráció