A Közép-Budai Tankerület előtt, a Fő utcában tüntettek a szülők, hogy ne rúgják ki a gyerekeik tanárait. Az 1., a 2. és a 12. kerület iskoláinak tanárai petíciót adtak át a közép-budai tankerület igazgatójának. Több százan vettek részt a megmozduláson, még a forgalmat is le kellett állítani.

Kirúgással fenyegették a tanárokat

A tüntetés apropója, hogy a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tantestületének több mint a fele kapott figyelmeztetést a tankerületi vezetőtől, Hajnissné Anda Évától, amelyben kirúgással fenyegette meg a tanárokat, amiért múlt szerdán polgári engedetlenségi akció keretében nem vették fel a munkát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több intézménybe ment a figyelmeztetés

De nemcsak a rákóczis tanárok, hanem a tankerület más intézményeiben is kaptak figyelmeztetést a pedagógusok, mert tanítás helyett az élőláncos tüntetésen vettek részt. A tankerülethez az 1., 2., és 12. kerületi általános iskolák és gimnáziumok tartoznak, több mint kétezer tanárral.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezt követelik

A petíció szövegét Nagy Zsolt színész olvasta fel. Tisztességes fizetést, jól feleszerelt, karbantartott iskolát követeltek, valamint a tanárok terheinek csökkentését, a sztrájkjog helyreállítását. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartják a kirúgásokat.

Pintérrel akarnak tárgyalni

El akarják érni, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek Pintér Sándor belügyminiszter és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete között. Követelik, hogy a tankerületi központ az egyeztetésekbe vonja be a tanárokat és a szülőket.

Felszólalt egy megfenyegetett tanár

A 444.hu tudósítása szerint felszólalt Simkó Edit, aki egyike volt azon tanároknak, akik fenyegetőző levelet kaptak a tankerülettől. Azt mondta, elég volt abból, hogy vezető pozícióban azt gondolják emberek, az oktatást támogatják. Valójában ez csak illúzió, lentről évek óta szólnak, hogy baj van a körülményekkel, amiket a gyerekeknek biztosítanak.

Információs buborék

Simkó Edit azt mondta, nagyon boldog, hogy ilyen sokan itt vannak, szerinte ezt kell tenni, érik egy folyamat. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy törjék át az információs buborékot, jusson el mindenkihez a tiltakozások híre. Most, akárcsak az online-oktatásnál, együtt tanulnak a gyerekekkel, közösen állnak ki a jogaikért. “Nincs hatalmad felettem” – skandálták a tüntetők a felszólalás végén.

Valami elkezdődött

A szervezők arra buzdították a tanárokat, hogy merjenek kijönni az iskoláik nevét vállalva. A tanárok ugyanis a félelmeikről számolnak be. Kérik, menjenek el a diákok által szervezett tüntetésre. Az egyik tiltakozó tanár elmondta, hogy október 5-én reggel mindenki érezte, hogy valami elkezdődött. Másnap a tankerületek elkezdtek fenyegető leveleket küldeni a tiltakozó tanároknak. Az érintett iskoláknak eddig száznál több levelet küldtek, néhány gimnázium még várja a levelét.

„Szégyelljék magukat”

“Szégyellje magát minden felnőtt, aki ezt műveli” – ezt írta a napokban Facebook oldalára a Jászberényi Tankerület szakmai igazgatóhelyettese. Bejegyzésével a fővárosi tüntetésekre reagált. Mészárosné Vas Márta szerint „bűn a gyerekeket bevonni a tiltakozásokba, és azok is bűnösök, akik ezt támogatják, vagy szolidárisak velük. Az igazgatóhelyettes bejegyzésében valójában a megmozdulások egyetlen követelését sem említette, sem helyeslően, sem érvelve ellene.

Felsorolja a sérelmeit

Mészárosné a bejegyzésében a 2010 előtti szakmai pályafutása sérelmeit hosszan sorolja: 2006-ban rettegtek a kirúgástól, mert összevonták az intézményeket, majd mivel neki volt a legalacsonyabb óradíja, kénytelen volt szabad idejében hagymát szedni, árusítani a piacon. Kitért arra is a tankerületi hivatalnok, hogy az igazgatót hiába kérte, hogy az új, szerinte értelmetlen oktatási formába emeljenek vissza néhány régi elemet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tünetés a Közép-Budai Tankerület előtt – Forrás: Facebook/Jámbor András