Nem szükséges mindig nagy lakásfelújításba kezdenünk ahhoz, hogy egy kicsit kellemesebbé tegyük otthonunkat. A téli szürkeség ellen kiváló megoldás lehet például néhány új színes kiegészítő vagy dekorációs elem, amikkel nemcsak lakóterünk hangulatát, de saját közérzetünket is jobbá tehetjük.

színek jótékony hatásairól komoly mennyiségű szakirodalmat találhatunk és a különböző színterápiák sem voltak még soha ilyen népszerűek. Bizonyos színek serkentő hatással bírnak, elősegítik a kreatív munkavégzést és pozitív hangulattal töltik meg a teret, míg mások nyugtató, stresszoldó energiákkal bírnak. Éppen ezért nem mindegy, hogy az egyes árnyalatokat milyen helyiségekben használjuk, az azonban biztos, hogy mindenképp megéri egy kis színt vinni a mindennapjainkba.

Így hatnak ránk a színek

A különböző színeket nem csak komplett falfelületeken használhatjuk, könnyen feldobhatjuk otthonunkat egy-egy látványosabb kiegészítővel, élénkebb dekorációs tárggyal vagy textíliával. Mindenekelőtt azonban nem árt átgondolni, milyen hatást is szeretnénk elérni színpompás darabjainkkal.

Piros 

A piros színt lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy nincs olyan ember, akire ne lenne valamilyen hatással. A vörös árnyalatok vágykeltő energiákkal bírnak, – ezért igen közvedeltek például hálószobákban, – energetizáló befolyásuk miatt azonban a nyugodt alvás érdekében érdemes módjával alkalmazni őket.

Sárga 

A sárga egyértelműen a napsütés és a vidámság színe, ami az őszi-téli hónapokban is a nyár hangulatát csempészi otthonunkba. A sárga árnyalatok optimista, örömteli gondolatokat ébresztenek, kellemesen hatnak az idegrendszerre és tevékenységre serkentenek, éppen ezért bármely helyiségben nyugodtan alkalmazhatjuk őket.

Kék

A végtelen égbolt és a tengerek színét idéző kék árnyalatok álmodozásra, mély gondolatok előhívására késztetnek. Vizes helyiségekben egy kis fehérrel kombinálva fordul elő a leggyakrabban, a lakás más részeibe azonban nagy felületek helyett érdemes inkább dekorációként becsempészni. Túlzott használata akaratlanul is ridegséget kölcsönözhet otthonunknak.

Zöld

A zöld a természet színeit jelképezi, az erdők csendjét és nyugalmát varázsolja a négy fal közé. Az egyensúly szimbóluma, ami támogatja a relaxációt, így a lakberendezők is gyakran ajánlják háló- vagy fürdőszobák fő színeként, de bármely másik helyiségben is jól esik a szemnek és léleknek egyaránt.

Lila

A lila a kék és a piros szín csodás ötvözete, mely elősegíti a kreatív munkavégzést, a magas minőség és jólét jelképe. Éppen ezért remek energiákat hozhat irodákba vagy dolgozószobákba, nagy felületen azonban nyomasztó lehet, így mindenképp érdemes más színekkel is kombinálni.

Falfestés saját kezűleg

A falak átfestése az egyik legkézenfekvőbb módja annak, ha szeretnénk egy kicsit színesebbé tenni otthonunkat. Rendkívül látványos és igazán költséghatékony megoldás lehet, ha az adott helyiségben csak az egyik falat festjük újra vagy egy kisebb falrészt díszítünk eltérő színnel. Így nem szükséges 10-20 literes festékes dobozokkal bajlódnunk, és az egész szobát sem kell feltétlenül kiürítenünk, elegendő csupán az adott falfelület előtti részt szabaddá tennünk.

Számos üzletben várásolhatunk kisebb kiszerelésű falfestékeket is kifejezetten ilyen célra, ha pedig bizonytalanok lennénk a konkrét színt illetően, nyugodtan lapozzuk át a termékhez tartozó színskálát vagy kérjük az eladók segítségét. Fontos, hogy a művelethez új, tiszta hengert használjunk, és a festéktálcán se legyenek korábbi festésből adódó maradványok, ugyanis már minimális keveredés is eltérő színeredményhez vezethet.

A festés megkezdése előtt használjunk maszkolószalagot, ami megvédi a szomszédos falfelületeket az átfestéstől. Ha csak egy kisebb falrészt szeretnénk kidekorálni, a szalagokat vízmérték segítségével tudjuk vízszintesen vagy függőlegesen felragasztani, így szép, egyenes sávban dolgozhatunk majd a festés során. Száradás után óvatosan távolítsuk el a falról. 

Színes textíliák

A legszürkébb helyiségeket is könnyedén feldobhatjuk egy-egy színes textíliával, legyen szó függönyről, díszpárnáról, ágyneműhuzatról vagy éppen szőnyegről. Az étkezőben hangsúlyos lehet még a terítő vagy a székhuzatok színe, egy élénkebb törölközővel pedig még a fürdő rideg falai közé is melegséget csempészhetünk. 

Függönyök és díszpárnák

Igazán vidám környezetet alakíthatunk ki a nappaliban néhány élénk színű függönnyel és díszpárnával, amik még a legfehérebb falakba is életet lehelnek. Mivel az időnk nagy részét a nappaliban töltjük, kifejezetten fontos, hogy élettel teli, pozitív energiákat sugárzó élettérré tegyük. Választhatunk egyszínű, anyagában mintás vagy több színből álló darabokat is, vékonyabb fényáteresztő vagy vastagabb sötétítő függönyöket, hozzájuk illő díszpárnákkal a kanapéra. 

Szőnyegek

A legszürkébb helyiségeket is egy csapásra élettel telivé varázsolhatjuk egy jól megválasztott szőnyeggel, legyen szó padló-, rövid szálú, shaggy vagy akár fürdőszobaszőnyegről. Az üzletek kínálatában rengeteg színes szőnyeg közül válogathatunk, számos különböző méretben és stílusban. A hálószobába tökéletes választás lehet egy vajpuha shaggy, míg a nappaliba egy rövidebb szálú, strapabíró szőnyeg, amit könnyű tisztán tartani. Színek tekintetében igen kedveltek a sárga, zöld, valamint a piros árnyalatok is.

A standard szobákon kívül egyre népszerűbbek a konyhai, étkező-, valamint előszobaszőnyegek is. Mivel a lakás ezen részein leggyakrabban hidegburkolat használatos, egy színes szőnyeggel könnyen ellensúlyozhatjuk a helyiségek ridegségét, valamint egy plusz szigetelő réteg is kerül a padló és a lábunk közé. Ez a megoldás tehát nemcsak esztétikus, de legalább annyira praktikus is. 

Konyhai textíliák

Az egymással harmonizáló konyhai textíliák igazán trendinek számítanak manapság: egy szép asztali futó vagy terítő a hozzá illő székhuzatokkal azonnal egységes arculatot kölcsönöz az étkezőnek. Ha pedig a legapróbb részletekre is szeretnénk odafigyelni, kiegészíthetjük a repertoárt vidám konyharuhákkal, fogókesztyűvel vagy szalvétákkal is.

Színes dekortárgyak

Faliképek

A legsterilebb helyiséget is élettel tölthetjük meg egy színes faliképpel, legyen szó tájképről, portréról, fotóról, vagy abszrakt alkotásról. Ha igazán jó áron szeretnénk ilyen jellegű dekortárgyakhoz jutni: nézelődhetünk aukciós oldalakon, dolgozhatunk saját fotókból vagy akár mi magunk is készíthetünk remek alkotásokat. Számos kifejezetten erre irányuló workshopot és csináld magad videót találhatunk az interneten, melyek segítségével akár otthon is kiélhetjük kreativitásunkat. Igazán népszerűek manapság a többrészes vászon faliképek, valamint a hagyományostól eltérő, különleges technikával készült 3 dimenziós alkotások is. 

Emlékek

Csodálatos, színes installációkat készíthetünk utazásaink alatt összegyűjtött csecsebecséinkből is. Egy színes kavicsokból, vagy mélykék színű tálcára szórt kagylókból álló asztaldísz nemcsak rendkívül költséghatékony megoldás, de bármikor ránézünk, egy kicsit újra a tengerparton érezhetjük magunkat. Különösen jót tehetünk ezzel a pszichénknek a téli időszakban, amikor a nyaralás még oly távolinak tűnik.

Fényfüzérek

Szintén minimális beruházást igényel néhány színes fényfüzér beszerzése, amik nemcsak színesítik a teret, de remek hangulatvilágítást is biztosítanak. Választhatunk színes gömböt vagy zöld színű, levél alakút, de akár olyan ledes fényfüzért is, aminek a színét távirányítóval tetszőlegesen váltogathatjuk. Remekül mutatnak tükrök körül vagy egy átlátszó vázába helyezve, de felakaszthatjuk őket két polc közé, vagy akár a függönykarnisra is. A függeszthető füzéreket ráadásul nem csak a lakásban, de a későbbiekben akár kerti partik alkalmával is használhatjuk, szuper dekor elemként az összejövetelhez.

Növények

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a növényekről sem, amik a természet nyugtató zöldjét hozzák el otthonunkba. Ezek az élőlények ráadásul nemcsak színesítik az életterünket, de bizonyos dísznövények amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, tisztítják a szoba levegőjét is. Mielőtt azonban komplett botanikus kertet csinálnánk a lakásból, néhány dolgot fontos szem előtt tartanunk:

  • Milyen igényei vannak az adott növénynek?
  • Mérgező lehet kisgyerekre vagy háziállatra nézve?
  • Vannak tüskéi vagy éles levelei?
  • Mekkorára nőhet meg? Később is el fog férni a helyiségben?

Ha fenti kérdésekre nem kaptunk megnyugtató választ és egyébként sem vagyunk biztosak abban, hogy hosszú távon életben tudnánk tartani növényeinket, akkor sem kell feltétlenül lemondanunk otthonunk zöldítésről. Számos üzlet kínálatában találunk az igazira megtévesztésig hasonlító műnövényeket és virágokat, amik ha egyéb jótékony hatással nem is bírnak, mindenképp otthonunk díszei lehetnek. Bátran válasszunk hozzájuk néhány színes kaspót vagy virágcserepet, amivel tovább színesíthetjük a teret.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.