Egy Ikarus gyártmányú, teljes mértékben elektromos hajtású autóbuszt tesztel a Budapesti Közlekedési Központ és szolgáltatója, az ArrivaBus Kft. a fővárosban.

5 napig próbálják

Az Ikarus székesfehérvári gyárában készült környezetbarát busszal szerda és vasárnap között találkozhatnak a budapestiek a 105-ös busz vonalán – közölte a BKK.

Ingyenes utazhatsz rajta

Az Ikarus 120.EL CityPioneer busszal ingyenesen lehet utazni, így bárki kipróbálhatja azt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így néz ki belülről a terveken

Fotó: Ikarus

Műszaki adatok

Az elektromos autóbusz 12 méter hosszú, és egyszerre legfeljebb 84-en tudnak vele utazni. A jármű egy feltöltéssel akár 300 kilométert is meg tud tenni – jelezte a vállalat.

Még két fontos adat

Az akkumulátorra 8 év garanciát adnak, maximum 3000 töltési ciklusra. Átrozsdásodás elleni garancia 16 év.

Az Ikarus büszke rá

A tisztán elektromos buszok gyártása során a hazai hozzáadott érték meghaladja az 50 százalékot. A környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében az elektromos jármű vázszerkezete rozsdamentes acélból készül. Ezekről a buszokról először 2018-ban lehetett hallani. Az alapkonstrukció kínai eredetű.

Három éve árat is mondtak

2018-ban a szaklap azt írta, hogy 120 millió forintba kerülne egy ilyen busz. Más kérdés, hogy mennyire hatékony megoldás a jóval nagyobb hatótávú dízelesekkel szemben.

Ez már a sokadik teszt

A főváros 2019-ben fogadta el azt a tervet amelynek része modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. A BKK az elmúlt 2 évben már több alkalommal tesztelt elektromos buszokat.

Címlapkép: Ikarus