Ahogy azt az elsők között megírtuk, kedd este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy éjféltől újra rendkívüli jogrend lép hatályba. A kormány arról is döntött, felkéri az Országgyűlést, hogy ezt a korlátozott idejű rendkívüli jogrendet hosszabbítsa meg 90 nappal.

Rendkívüli jogrend

Kevéssel éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet – vagyis a rendkívüli jogrend – kihirdetéséről szóló kormányrendelet, valamint a szigorításokat tartalmazó jogszabály. Ennek értelmében a polgármesterek ismét a képviselő-testületek nélkül, egyedül hozhatnak döntéseket.

Éjfél és reggel 5 között nem lehet kimenni az utcára

Az utóbbi alapján éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakó- vagy a tartózkodási helyén lenni, kivéve azokat, akik dolgoznak, munkába mennek vagy munkából térnek haza. Ezen kívül csak az egészségkárosodással, életveszélyes vagy súlyos kárral fenyegető vészhelyzet esetén, valamint életvédelmi céllal lehet éjszaka közterületen tartózkodni.

A diszkók nem nyithatnak ki

A Magyar Közlönyből kiderül: a vendéglátóhelyek a korábban hozott szabályoknak megfelelően 11 óráig nyitva tarthatnak, csak a „zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtó helyek nem nyithatnak ki, kivéve azokat, ahol a részvételhez előre megváltott ülőhellyel kell rendelkezni.

Színházban, meccsen csak minden harmadik széken lehet ülni

A kulturális és sportrendezvények nézőterén a páholyok kivételével a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyek sem foglalhatók el. A másfél méteres távolságot a páholyokban és a szünetekben is tartani kell. 

1 milliós bírság

A szabályok betartását ezt követően is a rendőrség ellenőrzi, és figyelmeztethet, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Bezárhatják a helyiséget

A helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárathatja, míg sportrendezvények esetében legalább egy, legfeljebb tíz alkalomra zártkapus rendezést írhat elő büntetésként – írja az Index.

Több járat Budapesten

A rendelet arra is kitér, hogy Budapesten és a megyei jogú városokban a tömegközlekedési cégek kötelesek járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint a délután 3 és este 7 közötti időszakokra. A tervet a kormányhivatalnak kell jóváhagynia. Emellett a ismét ingyenes lesz a parkolás.

Hajnalban már összeültek

Az éjszakai kijárási korlátozásról szóló rendelkezések csütörtök 0 órakor lépnek életbe, a többi szabály már szerdától hatályos. Orbán Viktor ma reggel 6 órakor már az operatív törzs üléséről posztolt fotókat. 

Látótávolságon belül a vakcina

Orbán Viktor tegnap arról beszélt, hogy Oroszországgal, Kínával és Izraellel tárgyalnak a koronavírus elleni vakcina miatt, mint fogalmazott: látótávolságban van a védőoltás, de addig ki kell húzni valahogy.

Kiemelt kép: Operatív Törzs ülése – Forrás: Facebook/Orbán Viktor