Terézváros díszpolgárává avatták Lang Györgyit, a Pa-dö-dő néhai énekesnőjét, aki évtizedek óta Budapest 6. kerületében élt. Györgyi hosszú, súlyos betegség után, idén májusban, 66 éves korában, terézvárosiotthonában halt meg. Barátai vették körül élete utolsó pillanatában.

Díszpolgár lett Lang Györgyi

Posztumusz Terézváros Díszpolgára címet adományozott Lang Györgyinek a 6. kerület vezetése.  Kulka János és Falusi Mariann sírva vették át a díjat elhunyt barátjuk helyett. „Életét súlyos betegség kísérte végig, de ezt is a rá jellemző derűvel és pozitivitással élte meg. Olyan előadóművész, akire nemcsak a terézvárosi lakosok, de az egész ország büszke volt és büszke ma is.” – indokolta az önkormányzat a döntést.

Nagy tervei voltak

A díj átvételéről készült videóban Falusi Mariann elmesélte, hogy a Pa-Dö-Dö együttes tagja nagyon sokat szeretett volna még utazni, de a sportriporterkedést is kipróbálta volna. „Élni szeretett, az utolsó pillanatig” – mondta az énekesnő.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Most nagyon röhögne

„Ha Györgyi hallana a díszpolgárságról, nagyon röhögne, mert mindig távol álltak tőle az ilyen elismerések, meg egyáltalán bármiféle hivatalos dolog. Ő mindig úgy gondolta, ha őt valahova odateszik, akkor a szabadságát korlátozzák. De egy ilyen szabad kerületben szerintem tök jó szabadnak lenni” – mondta el állandó alkotótársa és jó barátja, Falusi Mariann.

Májusban halt meg

Az énekesnőnél 28 éves korában sclerosis multiplexet diagnosztizáltak. Bár évek óta kerekesszékbe kényszerült, idővel megbékélt a betegségével. Koncertezett, utazott a nagyvilágban. Azonban 2021 decemberében stroke-ot kapott, melynek következtében beszédközpontja sérült, jobb karja lebénult.

2 éve stroke-ot kapott

Bár úgy tűnt, az énekesnő jobban van, állapota miatt jó ideje folyamatos segítségre szorult. Falusi Mariann naponta látogatta, sokat segített zenésztársának és barátnőjének. Emellett hosszú évek óta vezetett műsort a frekvenciájától megfosztott Klubrádióban.

Megrázó interjút adott

„Sziasztok! Lang Györgyi vagyok, sztrókos” – a hvg.hu 2021-es beszámolója szerint így köszönt be rádióműsorában a történteket követően. „Az történt velem, hogy felébredtem reggel és úgy éreztem, hogy nem tudok se beszélni, se mozogni. Szerencsére nálam volt a telefonom és mindenkit felhívtam. (…) Képzeljétek el, az volt a furcsa, hogy tudtam a jobb kezemmel integetni, amikor felébredtem, de legközelebb már nem tudtam” – idézte fel betegségét akkor az énekesnő.

Ugyanott feküdt, ahol Kulka János

Falusi Mariann hozzátette, hogy Lang Györgyi a telefonhívásokkal rögtön két mentőt és 5-6 barátot riasztott egyszerre. Az énekest az Amerikai úton, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben kezelték egy hónapon keresztül, és elmondása szerint ugyanabban a szobában feküdt, ahol korábban az ugyancsak sztrókkal kezelt Kulka János.

A kezdetek

Lang Györgyi 1957-ben született Szegeden. 1975-ben érettségizett a zuglói Radnóti Miklós Gimnáziumban. Húsz éves korában, 1977-ben kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Itt 1981-ben lediplomázott.

Évtizedes barátság

1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Ugyanebben az évben alapították meg a Pa-Dö-Dő együttest, amelynek sikere a mai napig töretlen. Falusi Mariannal kötött barátságuk is évtizedes távra tekint vissza.

A rendszerváltás óta tartó pályaív

Népszerűségüket az Interpop Fesztivál hozta meg. Innentől kezdve népszerűségük megállíthatatlanul tört felfelé. 1990-ben a szovjet katonák kivonulását megéneklő Bye-Bye Szása című dal óriási sláger lett, ami az évtizedek alatt sem kopott meg.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Terézvárosi Önkormányzat által közzétett videó

Kiemelt kép: Lang Györgyi – Forrás: Soron Kívül Lutter Imrével