42 éves korában elhunyt a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjjal kitűntetett Móricz-Sabján Simon. A Budakeszin élt fotográfust négy gyermeke is gyászolja.

Már 12 évesen fotózott

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Már 12 évesen elkezdett fotózni, újságírótáborba járt, fotózás szakra, arról álmodozva, hogy fotóriporter lesz. Amikor eljött az ideje, hogy dolgozzon, felütötte az Arany Oldalakat, és végighívott szinte minden szerkesztőséget, hogy munkát kapjon. Személyesen ment be a szerkesztőségekbe, több órát is képes volt várni, hogy megmutathassa a portfólióját – írta visszaemlékezésében a Világgazdaság.

„Sikerült neki, ahogy szinte minden”

Így került a Blikkhez, majd később egy kis kerülővel a Népszabadsághoz. Ahogy saját maga mondta a Szabad Földnek adott interjújában, ez olyan volt, mintha a Real Madridhoz jelentkezett volna. Sikerült neki, ahogy szinte minden.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hazai és nemzetközi elismerések

Hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával. Munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, hat alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat.

Önálló kiállítások

Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek fotográfiái, köztük három önálló kiállításon a Magyar Fotográfusok Házában, csoportos tárlatokon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Várkert Bazárban, illetve többek között Arlesban, Barcelonában, Csengtuban, Denverben, Milánóban, Tbilisziben és Varsóban

Idén elérte a csúcsot

A díjai számát szinte fel sem lehet sorolni. Volt az év sajtófotósa, nyert egy sor külföldi és hazai díjat, de a csúcsot talán idén érte el, amikor a Capa-nagydíjat vehette át az Alföldet ábrázoló sorozatáért.

Büszke volt sikereire

Mindig büszkén jelentette be ezeket, e-mailen: „szeretnélek tájékoztatni, hogy ismét nyertem”, volt, hogy úgy ment el egy külföldi díjkiosztóra, hogy „ha meghívtak, biztosan benne vagyok az első háromban”, de ott is első lett. Mindent megnyert, amit csak lehetett.

Oldotta a feszültséget

A portréfotózáson nagyszerűen oldotta fel a kamera előtti feszültséget azokban is, akik nem szerették, ha fotózták őket. „Belső kedvességet kérek” – mondogatta, és addig beszélt, állítgatott mindenkit jobbról balra, ültetett le, vagy állított fel, amíg a belső természetességet el nem érte. Így vált a görcsös modell természetessé és mosolygóssá.

Fotósorozat a Covid alatt

A Covid alatt, amikor sehová nem lehetett menni, elintézte, hogy fotósorozatot készíthessen az intenzíven fekvő betegekről. Ekkor a családjától is elköltözött, nehogy megbetegítse őket. Felesége és négy gyermeke a legfontosabb volt számára.

Rövid időt kapott

„Amit akart, azt elérte, de nagyon rövid időt kapott minderre. Hirtelen, egyik pillanatról a másikra ment el, és nemcsak nagy űrt hagyott maga után, hanem a fájó kérdést is: milyen különleges témát kell éppen fotózni a mennyben, hogy Simit kellett felkérni?” – írta visszaemlékezésében a lap.

Kiemelt kép: Móricz-Sabján Simon. Fotó: Világgazdaság.