Életének 85. évében elhunyt Tiboldi Mária Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő – tudatta a család. Tájékoztatásuk szerint Tiboldi Máriát pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Kálmán Imre bűvöletében

Tiboldi Mária 1939. április 20-án született Szolnokon, gyermekkora óta Kálmán Imre zenéjének bűvöletében élt. A Színművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, ahol rögtön Cirkuszhercegnő főszerepébe ugorhatott be, majd premierként eljátszhatta a Csárdáskirálynő Szilviáját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Külföldi szereplések

A Fővárosi Operettszínház következett, majd 1966-ban külföldre szerződött, előbb a berlini Theater des Westens, 1968-tól a salzburgi Landestheater, 1972-től a bécsi Raimund Theater primadonnája volt. 1976 és 2003 között ismét a Fővárosi Operettszínház művésznője, 1994 óta örökös tagja.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Három nyelven énekelt

Kálmán-szerepeivel bejárta az egész világot, Moszkvától Izraelig, Bécstől Amszterdamig, Berlintől Tokióig. Állandó repertoáron volt a Csárdáskirálynő, a Cirkuszhercegnő és persze a Marica grófnő is. Ezeket az operetteket szerte a világban három nyelven énekelte egészen 2001-ig. 

Művészbejáró

Kámán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából a német, az osztrák és a Magyar Televízió koprodukciójában készült Kálmán Show énekes-művezetőjeként is közreműködött. Művészbejáró című életrajzi könyve 2018-ban jelent meg.

Tévéjátékokban is láthattuk

Sokat szerepelt színpadon és tévéjátékokban is. Volt például Antónia a Mária főhadnagyban, Rosalinda A denevérben, Szilvia a Csárdáskirálynőben.

Velence díszpolgára volt

1986-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2021-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, emellett a Robert Stolz-aranyérem és a Kálmán Imre-emlékplakett tulajdonosa. Velence díszpolgára, szülővárosa, Szolnok is kitüntette.

Gyászol a Fedák Sári Színház is

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról augusztus végén, hogy a Fedák Sári Színház jelentette be a szomorú hírt, miszerint hosszan tartó betegség után elhunyt Osvát Magda. A színésznő a színház egyik alapító tagja volt, évekig játszott a társulatban.

Nagyszerű alakítások

„Ő volt a Csárdáskirálynő Cecília hercegnője, a Lili bárónő bohókás Krisztina grófnője, a Mágnás Miska mókás Zsorzsi tantija és még sorolhatnánk. Nagyszerű alakításaival sok vidám percet szerzett a közönségnek. Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében” – olvasható a színház közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép Tibold Mária. Fotó: