Meghalt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista. Pikó András 8. kerületi polgármester is megemlékezett róla. Azt írja a politikus, hogy “gyászolok”.

Ha lehetett, segítettük őt

Mértéket adó ember volt, – a viselkedésével, a beszédével, a munkásságával mintát adott azoknak, akikért folyamatosan feszólalt és azoknak is, akik figyeltük, és ha lehetett, segítettük őt – áll a 8. kerületi polgármester bejegyzésében.

Keményen vitatkozó ember volt

Magam is tapasztaltam, szenvedélyes, keményen vitatkozó ember volt, legyen szó a roma közélet megújításáról, a Diószeghy utca környékének takarítási rendjéről, vagy a romák politikai reprezentációjának állapotáról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A poszt és a kommentek

Mosolygós kép a szigorú emberről

Úgy emlékszem, ritkán mosolygott, ezért is kerestem búcsúképnek egy mosolygós képet róla. Nehéz örökséget hagy maga után, csupa befejezésre váró feladatot, melyeket teljesíteni nem lesz könnyű, de nem tehetünk le róla. Nyugodj békében, Jenő! – írja Pikó András.

50 éves volt

Keddre virradó éjjel halt meg Setét Jenő, úgy tudni, szívinfarktus vitte el – írja az Index.

Szobafestő és szociális munkás volt

Setét Jenő 1972-ben született Sárospatakon. Eredetileg szobafestőnek tanult, 1995-től dolgozott szociális munkásként és civil jogvédőként. 1995-től 2010-ig a Roma Polgárjogi Alapítványnál, majd 2010-től 2011-ig a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezetnél, 2012-től pedig a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodánál tevékenykedett. 

Elismerései

1997-ben Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben Solt Ottilia-díjat, 2008-ban Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben Fekete Párduc-díjat, 2020-ban Raoul Wallenberg-díjat kapott. A Roma Büszkeség Napjának szervezőjeként és az Idetartozunk Egyesület vezetőjeként is ismertté vált.

Egy hosszú interjú két mondata

Ha roma tanárként valaki kiváló teljesítményt nyújt nem roma közegben, az legalább annyira hasznos, mintha visszamenne a saját falujába. Mindkét választás legitim. Egy roma orvosnak sem szabad előírni, hogy kizárólag cigányokat gyógyítson – olvasható a 24.hu-nak másfél éve adott interjújában.