Összefognának a Pilisi-medence települései. Társulást akarnak létrehozni, hogy osztrák mintára maguknak termeljék meg az elektromos áramot. Ha ezt megvalósítják, nagyon fogják őket irigyelni mások. A térség polgármestereinek idei első közös leülésén szó volt még a MÁV-ról, buszokról és a 10-es út elkerülőjéről is. Fontos dolgokról beszéltek a térség fontos emberei.

A Pilisvörösvári Önkormányzat polgármesterének és alpolgármestereinek meghívására január 6-án délelőtt találkoztak Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Solymár, Piliscsaba és Pilisszántó települések vezetői. A megbeszélésen a Pilisi Önfenntartó Kistérség témájához kötődően egy társulás létrehozásáról esett szó.

Mi ez a társulás? A Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület majdnem egy éve mutatta be a Pilisi Önfenntartó Kistérség koncepcióját. Az elképzelés szerint megújuló energiaforrásokból (szemét, napenergia, szélenergia) elektromos áramot állítanának elő, amit teljes mértékben elfogyaszthatna a település. Mindezt nem önállóan csak Pilisvörösvár, hanem a Pilisi – medence települései, egy társulás keretein belül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az elektromos áramot akár a közvilágításra, a közintézmények energiaellátására, akár elektromos buszok üzemeltetésére lehetne felhasználni. Ausztriában, Olaszországban és számos európai térségben működnek ilyen társulások.

A megújuló energiaforrások kiaknázását, mind a hazai, mind az európai uniós energiapolitika támogatja. Az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében sok esetben előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik energiastratégiával – írja a vorosvarihirek.hu oldal.

Klíma és energia akcióterv

A pilisi települések polgármestereinek találkozója – Forrás: vorosvarihirek.hu

A SECAP Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv, amely objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt települések számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, lakosság, közlekedés stb.) energiafogyasztásáról és szén-dioxid-kibocsátásáról. Egy ilyen akcióterv megalkotásáról is döntöttek a polgármesterek.

A Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv lényege, hogy felméri az érintett települések jelenlegi energetikai helyzetét, az energiafogyasztás szerkezetét, mértékét, számba veszi a településen jelentkező legjellemzőbb, klímaváltozáshoz köthető természeti jelenségeket, megoldási javaslatokat nyújt az energiafelhasználás mérsékléséhez, és a káros klímahatások elleni védekezéshez, valamint számszerűsíti a várható eredményeket.

A Pilisi-medence térségét érintően is fontos az összefogás, hiszen jelentős változások eléréséhez szükséges a környező települések együtt gondolkodása, együttműködése. A január 6-i találkozón ebben kérték ki a szomszédos települések polgármestereinek véleményét. A cél egy közös SECAP tanulmány elkészítése.

Vonatközlekedés

A 2019 december 15-én életbe lépett új MÁV-menetrenddel kapcsolatban egyetértettek a településvezetők abban, hogy bár tartalmaz pár előrelépést, de további változtatások szükségesek a jövőben, főleg a „kis megállók” jobb kiszolgálása kapcsán, ezért fontos a közös polgármesteri kiállás. Az új menetrend kapcsán a tapasztalatokat, javaslatokat össze kell gyűjteni és a KTI részére eljuttatni. Március környékén újból felülvizsgálják a menetrendet, így az érintett települések együttes fellépése fontos a jobb utaskiszolgálás érdekében.

Volán ráhordó járatok

A Volán helyi körjárat terveivel kapcsolatban elhangzott, hogy az új körjárat jobb vasúti elérhetőséget biztosítana, ami egybevág azzal a kormányzati szándékkal, hogy a párhuzamos MÁV és Volán vonalak számát csökkentsék, csak a térség esetében a körjárattal a lakosok profitálhatnak ebből, hiszen a ráhordó járatok egyben a települések közti közlekedésen is javítanának, elősegítve ezzel a hivatalokba, egészségügyi intézményekbe, boltokba, stb. való eljutást, mindezt a meglévő Volán kapacitással.

Meglepődött az államtitkár: rengetegen írták alá az M10-es útért a petíciót

10-es út elkerülő

10-es út – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A jövőben megvalósuló térségi útépítések (M0 észak, M0 nyugat, M100) kapcsán várható forgalomnövekedés miatt ismételten felmerült a 10-es elkerülő út mielőbbi megépítésének szükségessége, melyben a jelenlevők mind egyetértetek. A 10-es elkerülő mielőbbi megépítését sürgetik továbbra is minden fórumon.

Kiemelt kép: Pilisvörösvár vasúti felüljáró – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu