126 ezer diák sorsa dől el szerda este 8-kor, a ponthatárok kihirdetésekor. Ennyien jelentkeztek idén valamelyik magyar egyetem vagy főiskola képzésére, 27 ezerrel többen, mint a tavalyi évben. A hagyományokhoz híven az ország – és a főváros – több pontján is rendezvényeket tartanak a fiatalok számára, akik már nagy izgalommal várják a sorsdöntő számokat.

Nőtt a jelentkezők száma

Az idei felsőoktatási felvételi több szempontból is különbözött az eddigiektől, kezdve azzal, hogy jóval többen jelentkeztek, mint a korábbi években, amihez valószínűleg hozzájárul a felvételi rendszer átalakítása is. A legnagyobb verseny idén is a gazdasági képzéseken lesz, de idén nőtt a pedagógusképzésekre jelentkezők száma is, tanárokból viszont 2023-ban sem fogunk Dunát rekeszteni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiugró az emelkedés

A jelentkezők létszáma azonban nem csak tavalyhoz képest magas, hanem az elmúlt 12 év viszonylatában is kiugró, amikor jellemzően – a koronavírus előtt – 105 és 112 ezer fő között mozgott a felsőoktatásba jelentkező diákok aránya.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kedvező változások

A magasabb létszámnak az eduline.hu elemzése szerint ahhoz lehet köze, hogy a felvételi rendszer átalakítása – ami egyébként csak 2024-től esedékes – már idén is kedvező változásokat hozott a diákoknak, továbbá 2023-ban már teljes mértékben zavartalanul zajlottak az érettségi vizsgák és a tanév, így a korábbi években a koronavírus-járvány miatt a felsőoktatásból az elmúlt években kimaradó diákok is előfordulhat, hogy most próbálnak bejutni.

Saját hatáskörben dönthetnek

A korábban érvényben lévő pontszámítási szabályok szerint ugyanis a felsőoktatási intézmények nem szólhattak bele a pontszámítási szabályokba, azokat központilag határozták meg és minden intézményre ugyanazok a szabályok vonatkoztak. Ez változik meg már 2023-tól is, melynek következtében az egyetemek saját hatáskörben dönthetnek majd többek között arról, hogy kérnek-e emelt érettségit, és hogyan osztják el a többletpontként járó 100 pontos keretet.

Megszűnt a központi minimumponthatár

Az új szabályok hivatalosan 2024-től lépnek életbe, a diákoknak kedvező döntéseket már 2023-tól is alkalmazhatják az intézmények. A jelenleg is érvényben lévő változások közé tartozik például a központi minimumponthatár megszűnése, ami eddig az alap- és osztatlan szakokon 280 pont, a felsőoktatási szakképzéseken 240 pont, a mesterszakokon pedig 50 pont volt.

Ki így, ki úgy döntött  

Idén viszont már az egyetemek dönthették el, húznak-e egyáltalán ilyen ponthatárt, ami alatt nem kerülhet be hallgató a képzéseikre, és ha igen, ennek pontszámát is saját hatáskörben dönthetik el. Van például olyan szak, ahol továbbra is 280 maradt, a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment alapképzésén viszont 400 pont alatt senkit sem vesznek fel, míg máshol – jellemzően a kevés jelentkezőt vonzó szakokon (például a tanárképzéseken) eltörölték ennek szükségességét.

Nem kötelező az emelt érettségi

Szintén érvényes változtatás már idén is, hogy az egyetemek maguk határozhatják meg, kérnek-e emelt érettségit, és ha igen, az adott szakon milyen tárgyakból. Ez egyébként teljesen ellentétes a kormány korábban bevezetett szabályaival, 2020-tól kezdve ugyanis a központilag meghatározott szabályok szerint csak azok a diákok felvételizhettek alap- és osztatlan képzésekre, akik legalább egy tárgyból emelteztek. Ezt írják most felül azzal, hogy az egyetemek önállóan hozhatnak döntéseket, így fordulhat elő például az is, hogy a pedagógusképzésekre nem kérnek emelt szintű vizsgát egy tárgyból sem.

Nem csökken az értéke

Ez viszont nem egyenlő az emelt szintű érettségi értékének csökkenésével, sőt, épp ellenkezőleg. Eddig ugyanis, míg egy 72 százalékos középszintű, és egy 72 százalékos emelt szintű érettségiért ugyanannyi pont járt a felvételin mindössze annyi különbséggel, hogy az emelten vizsgázó diák 50 többletpontot is kapott, a változás értelmében az érettségi pontok számításakor (a maximális 500 pontból 300-at ez határoz meg) teljesen máshogy történik majd ezek súlyozása.

Jövőre lép életbe

A szakportál hangsúlyozza: ez a szabály csak 2024-től lép életbe, idén még mindenkinek maximum 50 többletpont járhat az emelt szintű érettségire, feltéve persze, ha az általa választott szakon továbbra is kér ilyet az egyetem. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, a műszaki egyetem egyik épülete. Fotó: archív.