A szárazság és az elöregedett, nem megfelelően karban tartott vízhálózat miatt jelenleg mintegy harminc Budapest környéki településen van érvényben vízkorlátozás. Az egyik vízhiányos településen él Kovács Áron, a TV2 korábbi műsorvezetője, aki nem titkolja, hogy nehéz víz nélkül élni, állítja: valóságos luxus, amikor jön a falból a víz.

Elapadtak a csapok

A 40 fok körüli hőség ismét felpörgette a vízfogyasztást Budapest agglomerációjában, több településen elapadtak a csapok, napok óta nem lehet fürdeni, mosni vagy éppen vécét lehúzni. Ezzel az új jelenséggel egyre több embernek kell szembesülnie. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megváltozik az élet víz nélkül

Kovács Áron, a TV2 egykori műsorvezetője is így járt. Kiszáradtak a csapok a házban, lajtos kocsiból tudtak csak vizet szerezni. A minap megjelent posztjában arra hívja fel a figyelmet, mennyire megváltozik az élet víz nélkül. Így fogalmaz a műsorvezető:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Furatnék kutat

„Harmadik napja nincs víz a régióban, ahol élek. Ha van kutad, mindened van. Ha nem lenne, holnap furatnék egyet!” – írja a tévés-rádiós műsorvezető, majd így folytatja: „Elképesztő luxus, ha víz jön a falból. Nem tudod, pedig az.”

Átment a testemen

Kovács Áron szerint sokkal több vizet használunk a wc öblítéshez, mint amennyit megiszunk. „Rengeteg ivóvízzel tüntetem el azt az ivóvizet, ami átment a testemen. Röhejes. Óriási a különbség és ivóvíz mindkettő.”

Kovács Áron, a TV2 korábbi műsorvezetője

Kovács Áron – Forrás: Youtube/LifeTV

Kevesebb víz is elég

A vízhiányt megismerő tévés azt is leírta, hogy sokkal kevesebb víz is elég a fog- és kézmosáshoz, a mosogatáshoz, a fürdéshez, mint amit a mindennapokban ellocsolunk. „Ez akkor tudatosul, ha flakonból öntögeted, alig fogy és mégis tiszta minden, mert ügyes vagy és nem kényelmes. A bolygót a kényelem öli meg.”

Kerti zuhany

„A kerti solar zuhany, tulajdonképpen a mennyország egy jelentős darabkája. El nem tudom képzelni, hogy lajtos kocsiból 3 napja, 40 fokban, hogy menedzseli az életét 3-4 településnyi ember. Minden tiszteletem és együttérzésem az övék” – írja Kovács Áron.

Honvédség tölti a tározókat

Ahogy azt tegnap megírtuk Szentendrén és Solymáron már a Magyar Honvédséget is be kellett vetni, katonai teherautókkal töltik a tározókat. A polgármesterek szinte könyörögnek az embereknek, hogy kapcsolják ki az automata locsolóberendezéseket, ne öntözzenek slaggal és ne töltsék fel a kerti felfújható medencéket most vízzel.

Súlyos vízhiány Budapesten és környékén

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, főkertésze közben megkongatta a vészharangot. Állítja, hamarosan a teljes agglomeráció és akár Budapest is súlyos vízhiánnyal szembesülhet. A szakember nem csak riogat, egy példát is elmondott, hogyan lehet orvosolni a problémát. Erről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban. Ide kapcsolódik: “Arcon csap minket is a valóság” – állítja Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki szerint katasztrófa lehet a vízhiányból, nagy baj leselkedik ránk

Kiemelt kép: Lajtos kocsi Solymáron – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu