„A minden is drágul” újévi rovatunkban most az elektromos autók következnek. Csak hogy a benzinmentes közlekedés se maradjon ki a jóból.

Majdnem a kétszerese

2023 elején módosítja regisztrált ügyfeleknek szóló díjszabását a Mobiliti. A 22 kW-os AC töltők esetében január 2-ától 145-ről 170-375 forintra emelkedik 1 kWh ára, a 25 kW-os DC töltőket használóknak pedig az eddigi 165 helyett 305 forintot kell majd fizetniük kWh-ként – derül ki a hvg.hu cikkéből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megugró díjak

A legalább 40, legfeljebb 50 kW-os teljesítményű AC, illetve DC villámtöltők esetében 120-ról 140-240 forintra nő a percdíj, a legalább 70 kW-os AC-DC töltők percdíja 120-ról 265 forintra emelkedik. A legalább 100 kW-os DC-töltés percdíja 150-ről 415 forintra növekszik.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Érdemes csekkolni a díjat

Újdonság, hogy a szolgáltató január 2-ától töltőpontonkénti árazási rendszert alkalmaz, így az adott töltőre érvényes árat a töltés megkezdése előtt minden esetben ajánlott leellenőrizni az applikációban.

Ezzel lehet a legtöbbet spórolni

A német autóklub, az ADAC gyakorlati tapasztalatai alapján jelenleg a Hyundai Kona Electric a legszerényebb fogyasztású elektromos autó, mely 100 kilométeren átlagosan 16,7 kWh-t fogyaszt. A 28,8 kWh-s átlagfogyasztású Volvo XC40 villanyautó esetén 17,1 liternyi benzin árából tehető meg 100 kilométer.

Vége a potyázásnak

A megemelkedő energiaárak miatt mindenki igyekszik ott megfogni a költségeket, ahol csak lehet. Mint korábban beszámoltunk róla, szigorított a parkolás és a villanyautó-töltés szabályain az Etele Plaza, mert korábban túl engedékeny volt és sokan csak tölteni jártak a bevásárlóközpontba.

Sokan tudták használni

Éppen ezért októbertól fizetni kell itt is a töltésért. A kelenföldi bevásárlóközpont nagyon népszerű lett a villanyautósok körében, tekintve, hogy 1300 darab tágas, kényelmes parkoló várja az autósokat, melyek közül összesen 41 ponton van kiépítve a 22kW-os AC töltési lehetőség Type2 csatlakozóval.

Ingyen lehetett tölteni

A nyitást követően a parkolás és a töltés is ingyenes volt a látogatóknak. Mindez néhány hónapja még nem volt annyira érdekes, azonban ahogy nőni kezdtek az energiaárak, és ezzel párhuzamosan a köztéri töltés is drágult.

Új rendszabályok

Az Etele Plázában az elektromos töltés díja 100 Ft/kWh lett. A töltés időtartama, vagyis az ún. türelmi idő továbbra is maximum 4 óra lehet. A töltés végeztével pedig az ÁSZF értelmében a parkolóhely sem foglalható tovább. Ennek megszegése esetén bírság szabható ki.

(Kiemelt kép: MTI/Marjai János.)