Rengeteg érdekesség lesz Budapesten, végre kiderült, mely Budapest Tuning projektek valósulnak meg 2022 végéig. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, összesen 84 pályázat közül kellett kiválasztania azt a 20 projektötletet, melyek a legizgalmasabb, “legközösségibb”, “legrendhagyóbb” módon töltik meg Budapest tereit. Az öttagú csapat tagjai voltak: Eke Angéla, színművész, Fazekas Dorothy, a Budapest Brand gazdasági divízióvezetője, Somlai-Fischer Ádám, Prezi alapító, építész, Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója és Balogh Samu, a főpolgármester kabinetvezetője. 

Bemutatták az ötleteket

A projektgazdák június 2-án mutatták be ötleteiket egymásnak és a kiíróknak, majd továbbfejlesztették a változatos összetételű mentorcsapat iránymutatásával a reggeltől estig tartó workshopnap, a Selection Camp keretében. A Budapest Tuning lehetővé tette azt is, hogy a tematikában, műfajilag vagy földrajzilag összekapcsolható projektterveket közösen gondolják tovább a pályázók. A közös ötletelést követően a Budapest Tuning kiírói, a Budapest Brand nZrt. és Budapest Főváros Önkormányzata hozták meg a végső döntést a győztesekről. A szabadtéri közösségi programokra legfeljebb 3 millió forint jut, a közösségi aktivitást is magukban foglaló, városi tereket formáló, kísérleti ötletekre összesen 10 milliót adnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zenélő Piacok

Bevásárlás közben egy kis jazz. Idén mindenképpen érdemes lesz kilátogatni a budapesti vásárcsarnokokba és piacokra, mert izgalmas zenei élmények töltik meg a tereket. Tali a hagymáknál!

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Népszínház-tengely

A nyolcadik kerület nagykörúton kívüli részén egyre több kulturális kezdeményezés szökkent szárba az elmúlt években. Három projektjavaslat is beérkezett a Népszínház utca környékének közösségi felturbózására. A jelentkezők a Selection Campen úgy határoztak, hogy közösen még nagyobb volumenű és hatású projektté fejlesztik az ötleteiket: piknik-pont, bolhapiac és egy utcafesztivál is megvalósul idén a lakók megszólításával és bevonásával a nyolcadik kerület egyik – utóbbi években kulturálisan is megújuló – főtengelyén. 

Pokoltól a Paradicsomig – Dante a Gellért-hegyen

Rendhagyó színházi élmény, amelyben különleges módon találkozik az irodalom, a színház, a város és a természet. Minden feltétel adott egy felejthetetlen szabadtéri élményhez: egy klasszikus (Isteni színjáték) adaptációja, sokak kedvenc színésze, Gyabronka József és a Katona József Színház Sufnijától eltérő adottságokkal rendelkező Gellért-hegy. A kétrészes előadás “díszleteit és fényeit” a napszakok változása adja: a Pokol napnyugtakor, a Purgatórium és Paradicsom napkeltekor játszódik.

Meeting of Styles – nemzetközi graffiti jam

A nagy nemzetközi street art eseményhez csatlakozva Budapesten is megrendezik a Meeting of Styles graffiti jamet. Szürke kerítések, unalmas betonfalak telnek meg élettel és színnel, a budapesti élőfestést párhuzamosan zenés-táncos programok egészítik ki. A program lehetőséget ad arra, hogy a hazai alkotók nemzetközi közegben alkossanak, a nemzetközi művészek pedig Budapesten. 

Arcade mobil

Lézerjátékok egy triciklin (MeetLab), Pac-manezés egy budai hídfőn, space invaders bajnokság az árkádok alatt, a város épületei, homlokzatai retro videójátékok képernyőivé alakulnak át, melyet egy triciklin hoz el a MeetLab csapata. 

Mindszenty-zarándoklat

Ötévente gyalogos zarándoklatra indul 2-3000 ember a Városmajort és Máriaremetét összekötő útvonalon. Ez a program különleges alkalmat teremt, hogy új szemmel fedezzük fel a várost és lelkileg összekapcsolódjunk egymással. 

Új körút – parkosítsd a parkolót!

Számos világváros értelmezi – és osztja fel – újra a város tereit: ahol korábban kocsik sorakoztak, ott most parkok, utcabútorok, közösségi terek alakultak. A Nagykörút és a Kiskörút közötti területen évek óta megindult egy kulturális és közlekedési forradalom: a Kis Távolságok Városa Alapítvány egy újabb köztes körút megrajzolásával és forgalommentesítésével kívánja ösztönözni a közösségi térhasználatot a Székely Mihály – Kazinczy – Szentkirályi utcákban; 10 parkolóhelyet szabadítanak fel a projekt keretén belül, melyeken multifunkcionális mikroszínpadok mutatják meg a városi térhasználat legizgalmasabb oldalát. 

A nagy koribalhé 

Budapesten egyre több ember fedezi fel (újra) a görkorcsolyát. A közlekedési funkción túli aktivitásoknak ugyanakkor nincs tere a városban, ezt mi sem igazolja jobban, mint az, hogy a Budapest Tuningra három pályázat is érkezett a témában: egy estére görkori diszkóvá alakul a város egyik tere – zenével, fényfestéssel, görkoris oktatással. 

Budapest in the making (FabLab)

A FabLab fiatal tervezőművészekkel együttműködve közösségi teret alakít ki térfestéssel és utcabútorokkal: egy közösség által épített közösségi teret zenés programokkal. Mindezt úgy, hogy annak gyártási dokumentációja nyílt forráskódúvá válik, így a megfelelő eszközök birtokában bárhol, bárki megépítheti.

Budapest Open Mic – esélyteremtő hip hop hátrányos helyzetű fiataloknak 

A Budapest Open Mic projekt a város csomópontjain hoz létre multifunkciós standokat, melyek egyfajta Spakers’ Cornerként adnak lehetőséget és hangot a résztvevőknek, az arra járóknak egy hagyományosan utcai műfaj, a rap segítségével.

Mémestation

Vizuális kultúránk elválaszthatatlan részei a virtuális térben élő mémek. De vajon hogyan mutatnak a valós városi térben? Hamarosan kiderül. 

RAKPART 2022

A Valyo, a város és folyó Egyesület sem ismeretlen szereplője a kísérleti városi projektek megvalósítói körének. A Budapest Tuning keretén belül egy, a forgalomtól elzárt rakparti terület rekreációs célú átalakításával kívánják közelebb hozni a városlakókat a város meghatározó eleméhez: a Dunához.

Rákospalota új közösségi tere

A Bácska út és az Epres sor találkozásánál elhelyezkedő, körülbelül 40 x 25 méteres terület jelenleg parlagon áll. A Budapest Tuning segítségével élettel, kulturális és közösségi funkciókkal töltik meg a helyi lakosok ezt a teret a kerületi művelődési ház vezetésével. Ideiglenes köztéri bútorokkal, koncertekkel, közösségi időtöltést szolgáló eszközökkel teszik mindenki számára hívogatóvá a még névtelen parkot, ezzel készítve elő egy hosszabb távú fejlesztés első lépéseit is. 

Nekik a Balaton… – a Budapest Bike Maffia nyári érzékenyítő programsorozata

A Budapest Bike Maffia aktivistái hajléktalanszállókra, menekült szállókra, nehéz sorsú városlakók környezetébe viszik el idén a nyaralás élményét, a “Balatont”: lesz lángos, kukorica, napernyő, zene és minden, ami egy szerencsésebb élethelyzetben élőnek nem jelent gondot és lemondást egy családi vakáció során. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Budapest panorámája – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu