„Levélben kértem Lázár Jánost, hogy a kormány állja a szavát és teljesítse a budapestiek akaratát” – így fogalmazott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, miután a Lánchíd felújításáért Budapestnek járó 6 milliárd forint átutalását kérte az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjétől. Karácsony megerősítette: továbbra is azt kérik, hogy ne engedjék vissza a nemrég átadott átkelőre az autókat.

Kéri a 6 milliárdot

Karácsony Gergely főpolgármester levélben kérte Lázár Jánost, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjét, hogy utalják át a fővárosnak a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintos hozzájárulást – derült ki a budapest.hu-ra feltöltött dokumentumból. A főpolgármester egyben azt is kérte, hogy ne állítsák vissza a korábbi forgalmi rendet, azaz a jövőben is csak a buszok, taxik, biciklisek, valamint a gyalogosok használhassák az átkelőt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fizetési felszólítás

Karácsony Gergely hivatalosan is elküldte a levelet Lázár Jánosnak, korábban pedig azt közölte Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy kénytelen lesz fizetési felszólítást küldeni az építésügyi miniszternek, ha a kormány nem fizet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

80 százalék az autómentesség mellett  

A Budapesti Lakógyűlésen a város kétmillió lakosából 136 ezren vettek részt, közülük 80 százalék támogatta, hogy maradjon autómentes a Lánchíd.

Nem támogatták

A főpolgármester kiemelte: széles körű társadalmi és szakmai vitát folytattak a híd forgalmi rendje kapcsán, melynek során egyértelművé vált, hogy egyetlen releváns közlekedési szervezet sem támogatta, hogy visszaengedjék az autókat a Lánchídra.

Méltatlan vita

„Bízom benne, hogy ezáltal lezárul egy méltatlan vita a Lánchídra megállapodott kormányzati hozzájárulás kapcsán, és közösen lehetünk büszkék arra, hogy a 150 éves Budapest és egyben Magyarország történelmi szimbóluma megújult” – írta Facebook-oldalán a főpolgármester.

Csak a lovaskocsik…

Karácsony a felújított Lánchíd átadásakor úgy fogalmazott: „Ha vissza akartuk volna állítani az eredeti forgalmat a Lánchídon, akkor most csak lovaskocsik járhatnának rajta.”

Több mint 100 éves a híd szerkezete

A Lánchíd szerkezete már bő egy évszázada készült, azóta az időjárás és az idő vasfoga is megtette a hatását. 2021 februárjában született meg az egyezség a híd felújításáról. A munkálatokat az A-Híd vállalta nettó 18,8 milliárd forintért. A híd és környéke a lezárástól kezdve fokozatosan vált építési területté. A gyalogos aluljárók is lezárásra kerültek. A környéket fém- és lőszermentesíteni kellett, a Clark Ádám teret pedig átépítették.

Érdekességek a híd felújítása kapcsán

A híd láncain valamint függesztőelemein 23 ezer négyzetméternyi korrózióvédelemre került sor. Az új, 94 darab acélpályalemez átlagosan 12 hosszú, többségük egyenként 6 tonnás. Az oroszlánok egyenként 12,6 tonnát nyomnak.

Aszfaltozás és korrózióvédelem

A hídfők között 2400 négyzetméter leaszfaltozására került sor. A hídnak 14 méter mélyen is vannak láncszemei, ezeket is korrózióvédelemmel látták el. Mivel a Lánchíd korlátjának többsége elrozsdásodott, így azokat újra kellett gyártani. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Lánchíd. Fotó: Facebook.