Karácsony Gergely interjút adott az Economist című hírportálnak. Arra a kérdésre, hogy mi a különbség közte és Orbán Viktor között azt válaszolta, hogy “ő alacsony és kövér, én viszont magas és sovány vagyok”. Nem sokkal később elnézést kért a főpolgármester a kijelentése miatt.

Alacsony és kövér

Portré jelent meg Karácsony Gergelyről az Economistban, mint az emberről, aki kiszoríthatja Orbán Viktort a hatalomból. A cikk elején végigveszik a legalapvetőbb különbségeket: Orbán elsősorban a vidékre támaszkodik, totális kontroll alatt tartja a pártját, és stadiont építtet a falujába. Karácsony viszont a fővárost vezeti, hatpárti együttműködés eredményeként jutott hatalomra, és az atlétikai stadion ellen kampányolt. A főpolgármester ehhez hozzátette, hogy „ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elnézést kért a főpolgármester

Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal Karácsony Gergely elnézést kért az Economistban tett kijelentése miatt. Így fogalmaz a közösségi oldalán: „Fontos is, hasznos is, megtisztelő is olyan jelentős orgánumnak nyilatkozni, mint a világszerte befolyásos The Economist. A lap újságírója a velem készített interjúban sok más mellett azt is végigvette, miben különbözök én a miniszterelnöktől.” – írja a főpolgármester.

Rossz vicc

„Arra jutottunk, hogy szinte semmiben nem hasonlítunk, ám ekkor, az elvi, elkötelezettségbéli, stílusban megmutatkozó különbségek mellett tettem egy viccesnek szánt megjegyzést a testalkatunkból fakadó különbségekre is. Rossz vicc volt, nem kellett volna.” – írja Karácsony Gergely, majd hozzáteszi:

Mindenkinek kijár az alapvető tisztelet

„Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van. Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért.” – teszi hozzá a főpolgármester.

Általános elnézés

Karácsony Gergely annak ellenére, hogy konkrétan Orbán Viktort ekézte, nem tőle kért elnézést, hanem mindazoktól, akiket megsértett: az alacsony és a kövér emberektől.

Orbán Viktor kihívója lehet

Az Economist összegzése szerint Karácsony Gergely azért lehetett az ellenzék közös jelöltje az önkormányzati választáson, mert eltérő nézeteket valló embereket is képes volt eddig egyesíteni. Bemutatják az ellenzéki pártok mostani összefogását, és népszerű jelöltként írnak Karácsonyról, aki még nem jelentette be indulását az előválasztáson. Hozzáteszik, hogy szelíd természete sok választó szemében inkább gyengeségnek tűnik.

Szembeszáll

Az Economist szerint Karácsony a jobbikos Jakab Péterhez képest kevésbé konfrontatív alkat, nem venné át Orbán módszereit, ha szembeszállna vele. Kérdés, ez mennyire eladható Budapesten kívül, ahol az emberek többsége kormánypárti médiumokból tájékozódik – írják a 444.hu összefoglalója szerint. Karácsony azt nyilatkozta, akik külföldről segítenének, inkább maradjanak távol, mert a jó szándékú beavatkozásokat sem látják szívesen Magyarországon. 

Lejtős pálya

A cikkben a magyar választási rendszert szabadnak, de igazságtalannak írják le: a körzetek átrajzolása és a médiaviszonyok miatt is lejt a pálya. Ettől függetlenül Orbán Viktor akár veszíthet is, ennek apropóján említik az egyetemek alapítványosítását, ami egy választási bukás után is hatalmat hagyhat a Fidesz kezében.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Karácsony Gergely posztja a témában

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Orbán Viktor – BPK-montázs