Forró a hangulat a 8. kerületben a Vas utcában. A Színház és Filmművészeti Egyetem bejáratát sorfallal zárják le a hallgatók. Éjfélig adott határidőt az új kancellár, Szarka Gábor a hallgatóknak, hogy hagyják abba a demonstrációt. Ma megpróbált bejutni az épületbe de megakadályozták a diákok.

Megpróbált bejutni, de nem sikerült

Csütörtök délelőtt Szarka Bábor, kancellár megjelent az egyetemnél, hogy bemenjen, de nem engedték be, ezért felolvasott egy közleményt. Ez alapján az egyetem legitim vezetése a hivatali munkavégzésben akadályoztatva van, ezért a kuratórium a munkavégzésre jelöljön ki más helyszínt. Az egyetemfoglalást elutasítják, nem tartják a véleménynyilvánítás legitim formájának. A tanulmányi félév elismerésének sorsa már az oktatók kezében van. Az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás színvonaláért. Az SZFE új vezetése mostantól csak az egyetem teljes megújítására koncentrál. Ezután az SZFE hallgatói is felolvasták a 10 pontos követelésüket, amiben elutasították az egyetem kinevezett kuratóriumát és a felügyelő bizottságát.

Már várták az új kancellárt

Több tucat szimpatizáns várta reggel óta, hogy Szarka Gábor kancellár bejut-e az épületbe, az egyetemfoglaló diákok nem tágítanak, őrt állnak.

Azt ígérte ma bemegy

Szarka Gábor újdonsült kancellár csütörtök reggelre ígérte, hogy – kinevezése óta először – bemegy az SZFE épületébe, ám mivel az SZFE hallgatói és dolgozói szerdán visszautasították az új vezetés ajánlatát, nem lehet tudni, hogy a kancellár bejut-e.

Sorfal a bejáratnál

A bejáratnál 80-100 szimpatizáns állt csütörtök reggel az SZFE Vas utcai épülete előtt, atrocitásra nem került sor, egyedül egy piros-fehér-zöld maszkos férfi kezdte el verbálisan provokálni a helyszínen tartózkodó volt budapesti főpolgármestert, Demszky Gábort.

Rendőrök a helyszínen

A Vas utcában a reggeli órákban két rendőr vigyázta a rendet, de mivel nyugalom volt, ők elhagyták a helyszínt. Az egyetemfoglaló diákok továbbra is őrt állnak az épület előtt.

Lejárt a határidő

Éjfélkor lejárt a határidő, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen kinevezett kancellárja, Szarka Gábort gépesített lövész tiszt adott az SZFE hallgatóinak az egyetemblokád feloldására és dolgozóinak a sztrájk abbahagyására, amiért cserébe a tanároknak béremelést, a tiltakozó diákoknak pedig büntetlenséget ígértek.

Mozgósítás

A színművészetisek ezt posztolták az akcióról: „Tudomásunkra jutott, hogy civilek több fronton is mozgósítanak az Egyetem épületének fizikai védelmére. Hiszünk benne, hogy az Egyetemünket meg tudjuk és meg fogjuk védeni – ez a mi feladatunk, egyetemi polgároké” – írják.

Katona volt a színművészeti új kancellárja

Az új kancellár, Szarka Gábor a katonai főiskolán gépesített lövész tisztként végzett, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben ezredessé léptették elő, ekkor Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa lett. 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgatója volt.

Elfoglalták az egyetemet a diákok

Ahogy korábban a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, augusztus végén lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése, mivel nem értenek egyet Vidnyánszky Attila kinevezésével. Az egyetem hallgatói és dolgozóinak egy része ugyanis mindezt politikai beavatkozásként értékelte.

Azóta sem álltak helyre a dolgok

Már egy hónapja a diákok uralják az egyetem épületét. Csak azok az oktatók léphetnek be, akiket a diákok beengednek.

Alternatív oktatásra készülnek

A tanárok sztrájkbizottságot hoztak létre, sztrájkolni fognak, ha a nem teljesítik a követeléseiket. A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium bejelentette, hogy sztrájk esetén alternatív oktatást szerveznek, ehhez már minden készen áll.

Kiemelt kép forrása: Szarka Gábor az újságírók gyűrűjében – Facebook