Rendkívül pozitív lépés és kiemelkedően jó hír minden szülő és egészségügyi szakember számára, hogy a kormány mérlegeli a 18 év alatti fiatalok számára az energiaitalok betiltását. Ez a kezdeményezés nem csupán a fiatal generáció egészségét védi, hanem egyértelmű üzenetet küld a társadalom számára az egészséges életmód fontosságáról – írta a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) csütörtöki közleményében.

Kizárólag dohányboltokban

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az energiaitalok „extrém magas koffein- és cukortartalma komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára”. A Ficsak számára kiemelt prioritás, hogy az energiaitalok vásárlása csak 18 éven felülieknek legyen lehetséges, például kizárólag dohányboltokban történő értékesítés révén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fiatalok biztonsága

A Ficsak elkötelezetten támogat minden olyan intézkedést, amely a gyermekek és fiatalok jólétét és biztonságát szolgálja – áll a közleményben.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A gyermekorvosok is támogatják

A gyermekorvosok ugyancsak üdvözölték azt a kormánypárti kezdeményezést, amely szerint a 18 év alattiak nem vásárolhatnának energiaitalt. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL híradójának azt mondta, hogy „ha valaki hirtelen sok energiaitalt fogyaszt, akkor egy rosszullét következhet be, ami akár idegrendszeri, akár szív- és érrendszeri eredetű lehet, de a hosszú távú fogyasztásának is megvannak a maga kockázatai”.

A kólát is tiltani kellene?

A Magyar Energiaital Szövetség is elismerte, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt. Csibi Sándor, a szövetség főtitkára szerint ugyanakkor ez alapján más italt is tiltani kellene. „Ne alkalmazzunk kettős mércét, ne legyünk diszkriminatívak. Ne mondjuk azt, hogy az energiaitalt nem fogyaszthatják, a kólát viszont igen” – mondta a főtitkár.

Gyerekekre leselkedő veszély

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a javaslatot kidolgozó politikusok, egyelőre csak a kormánypárti képviselőtársaikat szondáztatnák, mit szólnának az alkoholhoz hasonló, papíron szigorú szabályozáshoz. „Gyakorló apaként jól látjuk, milyen veszélyek leselkednek a gyermekeinkre” – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Nacsa Lőrinccel, a KDNP parlamenti frakciójának szóvivőjével közösen készített Facebook-videóban, amelyben háromgyermekes apákként világították meg, hogy a sok veszély közül az egyik az energiaitalok fogyasztása, főleg, ha a gyermekek gyakran naponta teszik azt. 

Mentősöknek adnak munkát

Hollik statisztikákat idézett, amelyek szerint a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, amelyben 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni – Ebben az ügyben lépnünk kell – szögezte le, hasonlóan Nacsa Lőrinchez.

Szeretnék, ha vizsgálnák

„Felkérjük a frakciószövetségünket, hogy vizsgálja meg javaslatukat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely alapján 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül.”

Elalszanak a gyerekek

Nacsa Lőrinc konkrét példákat is hozott, amiker egy 14 éves hatvani fiúnak az iskolában leállt a szíve, miután energiaitalokat ivott. Több tanárral is beszélt a KDNP-s politikus, akik azt mondták neki, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán, mert akkor múlik el a hatása a reggel, iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitaloknak”.

Kiakadt a Ficsak a farsang miatt  

A BudaPestkörnyéke.hu márciusban írt arról, hogy a Fiatal Családosok Klubja hamvazószerda alkalmából arra kérte a köznevelési intézmények vezetőit, hogy farsangi mulatságokat ne szervezzenek a nagyböjti időszakban. A szervezet azt kérte a döntéshozóktól, hogy egyértelműen szabályozza, meddig lehet farsangi mulatságot rendezni az iskolákban és az óvodákban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció