Lényegében két részre szakadt az intézmény. A leendő fenntartó szerint világi iskolát szeretnének, megerősített nyelvoktatással, s a zsidó hitoktatás sem lenne kötelező, csupán választható.

Agitációs plakát a faliújságon

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak” – ez a kiírás volt olvasható azon a plakáton, amelyet a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában az iskola egyik diákja tett ki a falra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ekkor válthatnak

A történet előzménye az volt, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) bejelentkezett az intézméyn fenntartójaként. Eddig az ugyanis állam kézben volt. Március végén már tartottak egy szülői fórumot. Csak akkor lehet váltás, ha az legalább feles támogatást élvez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megosztottságot hozott a hír

Persze ez sem garancia, ugyanis a végső döntést Pintér Sándor belügyminiszter hozza majd meg, mint az oktatás irányítója. Mint a Telex riportjából kiderül, a terv már most heves indulatokat váltott ki az érintettekből. A portál több szülővel is beszélt. Ebből az szűrődik le, hogy jócskán vannak támogatók és ellenzők is.

Antiszemitizmus és rasszizmus az iskola falain belül

Az egyik támogató szülő azt mondta, hogy az iskolában lévő diszkrimináció egyértelműen növekedett, amióta megtudták, hogy a zsidó hitközség venné át az intézményt. Kifejtette, az iskolában eddig nem kezelték ezeket az indulatokat és nem volt ritka a „cigányozás”, „zsidózás”. Éppen ezért az egyetlen menekülőútnak azt tartja, ha az egyház átveszi az intézményt.

Primitív zsidóellenesség a fórumon

Másikuk pedig arról számolt be, hogy a már említett szülői fórum meglehetősen „kocsmaszintűre” sikeredett. Többek közt olyan is elhangzott, hogy „zsidó uralom” lesz az iskolában. „Hogy ez Újlipótváros közepén megtörténhet 2023-ban, durva” – adott hangot megdöbbenésének.

Valaki elvinné a gyerekét

Több szülő azon az állásponton volt, hogy sokan nem értették meg, milyen előnyökkel járna az esetleges fenntartóváltás. Ezt a bizonytalanságot megerősítette egy másik szülő is, mondván, ő biztosan nemmel fog szavazni, s ha váltás lesz, akkor ő a gyerekét is elviszi. Hangsúlyozta, nem a zsidó vallással van a baja.

Az igazgató cáfol

Ágni Dóra intézményvezető azt közölte, a fenntartóváltást a BZSH kezdeményezte, és szeptember 1-jétől kerülhetne át egyházi fenntartásba az iskola. Az agitáló plakáttal kapcsolatban jelezte, azt ártalmatlannak ítélte meg és eltávolították. Nyomatékosította, antiszemita, negatív hangok ezelőtt sem voltak és azóta sincsenek náluk. A Herman iskola egy befogadó és elfogadó közösség – tette hozzá.

Ezt tervezi a zsidó hitközség

A BZSH az oktatási portfólió növelésével magyarázta, hogy bejelentkeztek fenntartónak. Hangsúlyozták, a közösségépítés a céljuk, nem pedig a vagyonszerzés. Világi iskolát terveznek, és közösségi oktatást alakítanak ki, ahol világnézettől függetlenül bárki ingyenesen tanulhat.

Lesz karácsony és Mikulás

A zsidóság gyakorlása, a vallásosság egyáltalán nem kötelező, csak egy lehetőség. Bárki bármilyen hittanra járhat, de választhatja az erkölcstant is, ugyanúgy lesz karácsony és Mikulás is, de mellé tesszük a zsidó ünnepeket is – magyarázták.

Erre helyeznék a hangsúlyt

Emellett erősítenék a nyelvtanulást, s nagyobb hangsúlyt helyeznének a közösségépítésre, az infrastruktúra fejlesztésére és az érzékenyítésre. Az iskola alkalmazottaik ugyanakkor egy levélben azt közölték, nem támogatják a fenntartóváltást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)