Őzbak tévedt Budaörsön a Városházával szembeni irodakomplexum területére, nem sikerült befogni az állatot.

A budaörsi Office Park elkerített területéről van szó, és ahogy írja a helyi lap, nem sikerült befogni ezért a szerző szerint „ajánlatos azon a területen elővigyázatosan közlekedni.”

Feltételezzük, hogy a Budaörsiinfo.hu szerzője az autósokra gondolt, nehogy eléjük ugorjon az őszike, amely emberre amúgy nem veszélyes.

A lap tudni véli, hogy az irodaépület sűrű növényzetű kertjéből nem mehetett ki az őzbak, de elképzelhető, hogy mégis “kimerészkedhet” a környék sűrű autóforgalmába. Mint írják: elővigyázatosság szükséges lehet.

A Budaörsi Infó kérdésére Kincses Imre, az illetékes gyepmester elmondta, hogy az állat befogásához szakképzett vadászra van szükség. Az ügyet továbbították a Vadásztársaságfelé, mert az őzbak és a környező forgalom érdekében altató lövedékes befogást javasol.

Szakállatorvos segítségére is szükség lesz. Egyik olvasójuk a hírre reagálva azt közölte, hogy délelőtt 11 órakor a lakótelepen a Patkó utcai játszótérnél látta elszaladni az állatot, alig hitt a szemének.

A pesti oldalon is probléma

Korábban arról írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy egy megszeppenve bámészkodó őzgidát kattintott mobiljával egy látogató a csömöri temetőben.

A poszt alatt többen arról értekeznek, hogy jó-e ha az őzek bejárnak a temetőbe és leeszik a virágokat a sírokról. „Tényleg nagyon édes, csak amikor a sírról leeszik a virágokat minden nap, akkor nem olyan édes. Sajnos ezzel senki nem foglalkozik pedig ez már másfél éve így van és egyre többen vannak.

Nem csak őzikék, hanem rókák, vaddisznók és más erdei vadak is gyakran merészkednek az agglomeráció településeire. A szakemberek szerint egyrészt táplálékot keresnek, másrészt az egyre terebélyesedő települések miatt csökken az életterük, így az erdei állatok egyre gyakrabban tűnnek fel a lakott területeken.

Őzike a csömöri temetőben – leeszi a virágokat a sírokról?

Kiemelt kép: illusztráció