Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere szerda délután bejelentette, hogy 2021-ben az első hat hónapban egyetlen magánszemélynek sem kell ingatlanadót fizetnie a városban. Ezzel 37 millió forint marad az ott élőknél. Egy friss felmérés szerint Törökbálint az agglomeráció 7. legjómódúbb települése és országosan is a top 10-ben van.

Nehéz helyzetet okoz a vírus

A polgármester a közösségi-oldalán jelentette be a nagyvonalú gesztust. Mint írja: „A koronavírus-járvány nem csupán egészségünket veszélyezteti. Sokan vannak közöttünk, akiket anyagi téren hozott nehéz helyzetbe a védekezéssel kapcsolatos, megannyi szükségszerű intézkedés.

Az önkormányzat feladata a gondoskodás

Az önkormányzat alapvető feladata a gondoskodás. Ennek a feladatnak pedig – legyenek bármilyenek is a körülmények, meg kell felelnem” – írja a polgármester, majd így folytatja:

A rendkívüli jogrend miatt könnyen ment

„Polgármesteri hatáskörömben eljárva arról döntöttem, hogy a 2021-es év első felében egyetlen magánszemélynek sem kell Törökbálinton befizetnie az ingatlanadót.

Kedvezménmyeket adnak nyártól

A 2021-es év második felében pedig ki fogjuk bővíteni a kedvezményt igénybe vevők körét, tekintettel leszünk azokra, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe” – írja Elek Sándor.

Akinek van pénze, azért fizessen

A polgármester a jómódúaktól azt kéri, akinek az adó megfizetése nem okozna gondot, a pénzt adományozzák a Törökbálint Közbiztonságáért Közalapítványnak, hogy tovább bővíthessék a település közbiztonságát szolgáló eszközparkot.

37 millióval lesznek beljebb a törökbáintiak

A törökbálinti városháza a döntéssel mintegy 37 millió forintot hagy a törökbálintiak pénztárcájában.

Csak az adóemelést, a csökkentést nem tiltotta be a kormány

A fideszes városvezető hozzáteszi: „Magyarország Kormánya az önkormányzatok számára megtiltotta a helyi adók emelését, ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne is csökkentsünk. Nekem meggyőződésem, hogy a járvány okozta nehéz anyagi helyzeteket nem a terhek növelése, hanem azok csökkentése oldhatja fel. Az önkormányzatoknak pedig az a kötelessége, hogy a lakók érdekét helyezze mindenek fölé. Így is lehet, sőt csak így lehet!” – fejezi be a polgármester a közleményét.

Sok gazdag él Törökbáinton

A GfK piackutató intézet minden évben elkészíti az egy személyre jutó általános vásárlóértéket tekintve legjómódúbb települések listáját. Az országos első tízben Törökbálint is szerepel.

A rezsi és a vásárlás is benne van

Az általános vásárlóerő azt az elméletileg elkölthető jövedelmet tükrözi, amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra – úgymint élelmiszer, lakbér, közműdíjak, magánnyugdíjpénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés – fordít.

Magyarországon átlagosan 2,8 milliót költ egy ember évente

„Magyarországon a tavalyi 7.416 eurós, vagyis 2,8 millió forintos értékkel szemben 2020-ban 2,4 millió forint az egy főre jutó vásárlóerő, ez közel 7,3%-os visszaesést jelent” – állapította meg Sztupár Andrea, a GfK ügyvezetője. Ha kíváncsi vagy az agglomerációs toplistára, kattints ide!

Itt a polgármester posztja a témában

Kiemelt kép: Elek Sándor, Törökbálint polgármestere – Forrás: Facebook/Elek Sándor