A világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a Johnson & Johnson 2023-tól világszinten leállíthatja a talkumalapú hintőpor gyártását, ugyanis egyes állítások tanúsága szerint a termék rákot okozhat.

Perek sora

A 136 évvel ezelőtt alapított cég ellen már közel 38 ezer pert indítottak a daganatos megbetegedések túlélői, számolt be róla a foxbusiness. com.

Azbeszt van benne?

A túlélők azt állítják, hogy a jelenleg is tízmilliók által használt babahintőporban található talkumpor azbesztet tartalmazott és ez váltotta ki a betegségeket.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rákot okoz

A talkum, amit bányászattal nyernek ki a földből, azbeszthez közeli lelőhelyeken található, ez utóbbiról pedig már régóta tudni lehet, hogy rákot okoz.

A cég tagad

A portál cikke szerint a vállalat tagadja a vádakat. Azzal érvelnek, hogy a termékük évtizedeken át rendszeres és tudományos teszteléseken esett át, és mindig megkapta a szabályozói jóváhagyásokat.

Vizsgálatok

Valamint azt is mondják, hogy a termékbiztonsági vizsgálatok kimutatták, a babahintőpor nem tartalmaz azbesztet, így daganatos megbetegedést sem okozhat.

Végleg eltűnhet

Ennek ellenére 2020-ban a cég beszüntette a termék eladásait az USA-ban, 2023-tól pedig világszinten eltűnhet majd a polcokról.

Termékvisszahívások

Bár a fenti eset igencsak egyedülálló, ám az már többször előfordult – Magyarországon is -, hogy egy áruházlánc visszahívott bizonyos termékeket, mert rákot okozó anyagot tartalmaztak. 2021 elején a Spar hívta vissza a SPAR Free From bio hamburger zsemle 2 db 125 g”  megnevezésű terméket szezámmag etilén-oxid szennyezettség miatt, erről akkor itt, a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk.

Kapcsolódó:

Rákot okozó terméket hívott vissza a Spar

Szennyezett szezámmagok

Mint megírtuk a hivatal akkori tájékoztatása szerint miután 2020 szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az unió területén számos intézkedést vezettek be. Az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első uniós belépési pontokon, a határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Flickr