Tovább emelkedik a rendőrök és a katonák bére, és megállapították a határvadászok bérét is. A képzés időtartama alatt 300 000 forint, a határvadász feladatok megkezdését követően 400 000 forint illetményre számíthatnak 

Jön a fizetésemelés

„Most Magyarország biztonsága az első, és azoknak a rendőröknek, katonáknak és határvadászoknak a megbecsülése, akik a magyar emberek védelmét választják hivatásuknak. A kormány ezért tovább emeli a rendőrök és a katonák bérét, valamint megállapította a határvadászok bérét is” – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két lépcsőfokban emelnek

A tájékoztatás szerint az újabb emelés két lépcsőben valósul meg: az első idén szeptember 1-jén, a második 2024. január 1-jén jön. A rendőrök és az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjainak fizetése az első ütemben átlagosan bruttó 116 916 forinttal nő az érintettek bére.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ennyit kapnak a tisztek

Így a pályakezdő fizetés a tiszthelyetteseknél szeptembertől az eddigi 267 000 forint helyett 384 000 forint lesz, a pályakezdő tisztek pedig az eddigi 393 000 forint helyett 510 000 forintot kapnak majd. Az összegek bruttóban értendők.

Katonák bére

A katonáknál egy kezdő közkatona jelenlegi 280 343 forintos illetménye szeptembertől 399 180, 2024 januárjától 439. 098 forintra, míg egy kezdő őrmester illetménye a jelenlegi 375 064 forintról szeptembertől 421 834, 2024 januárjától 509 287 forintra emelkedik.

Határvadászok

A határőrizeti feladatok ellátására a Készenléti Rendőrség keretein belül létrejön a Határvadász Ezred, amely a tervek szerint négyezer fős lesz, az állomány feltöltése folyamatosan történik majd.

3 évre szerződnek

A határvadászok kiképzést kapnak, vizsgát és esküt kell tenniük és új, önálló szerződéses jogviszonyban 3 éves határozott időtartamra szerződtetik őket. A határvadászra a rendvédelmi hivatásos állomány más tagjaihoz hasonló jogosultságok érvényesek, a feladataik ellátásához szükséges képzés időtartama.

400 ezret kapnak a határvadászok

A képzés időtartama alatt 300 000 Ft illetményre jogosultak, a határvadász feladatok tényleges megkezdését követően pedig megközelítőleg 400 000 Ft illetményre számíthatnak. Az újabb rendvédelmi és honvédelmi béremelésre és a határvadászokra idén összesen közel 52 milliárd forintot biztosít a kormány.

Itt vannak a feltételek

„A Rendőrség várja azoknak a 18 évet betöltött, de az 55. életévet be nem töltött, büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését a szerződéses határvadász képzésre, akik elhivatottak Magyarország államhatárának őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása iránt” – ezt a felhívást tette közé a rendőrség.

Ezt mondta Orbán Viktor  

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, két év alatt 2000-ről 4000-re akarják emelni a határvadászok számát Magyarországon. Az ő fizetésük felfelé fogja tolni a katonai és rendőri fizetéseket is szerinte, mert az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok mégsem kereshetnek náluk többet.

Miniszteri rendelet

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elrendelte a Magyar Honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetési rendje készenlétbe helyezésével kapcsolatos egyes előkészítő feladatokat, ennek keretében a tervezettnél több gyakorlatot hajtanak végre.  Emellett a kormány folytatja a haderő-fejlesztését és létrehozta a Honvédelmi Alapot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció