Egyetlen gombóc fagyiért most már évről évre egyre többet kérnek el a kereskedők, ám az idén még inkább az egekbe szökhet a finomságok ára.

A koronavírus után

Kiderült ugyanis, hogy idén akár 450 forintba is kerülhet egy gombóc fagyi ára. Erdélyi Balázs, a a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak elárulta, pontosan mire is kell számítani az idei szezonban. Közölte, a legtöbb cukrászda sikeresen túlélte a koronavírus járvány nehézségeit, hiszen az elviteles rendelés nem volt újdonság náluk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

FRISS!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nehézségek

„Jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os Áfával kell értékesíteni, ami indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Továbbra is próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot. Ez segítené a szakmánk megmaradását és azt is, hogy a fagylalt ára ne szálljon az egekbe.” – vázolta a nehézségeket Erdélyi Balázs.   

A forint mélyrepülése

A forint mélyrepülése, a háború, valamint a rekordinfláció azonban a fagyi árakon is meglátszik, ennek kapcsán a szakértő azt mondta: „A tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben, és emellett sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energia árak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni.”

Növekvő alapanyag árak

„Sajnos minden említett esemény káros hatással van a szakmánkra. Az alapanyag árak folyamatosan emelkednek, hetente, sőt már lassan naponta más áron érkezik, ha érkezik, ugyanis sokszor akadozik az ellátás. A nagykerek is nehéz helyzetben vannak, ők sem kapnak időben és kiszámítható módon árut és náluk is minden szállítás napi áras.” – közölte a szakértő.

Nagyobb áremelés

„A kedvezőtlen körülmények miatt idén nagyobb áremelés tapasztalható a fagylalt árában is, amíg tavaly 300-350 Ft körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van. Ez már közelíti a lélektani határt, de nem nagyon van más választási lehetőségük a cukrászoknak, amíg 27%-os Áfa kulccsal kell értékesíteniük.” 

Ez is érdekelhet:

Kellenek az apró örömök

A drágulás ellenére azonban úgy fest az emberek nem pártolnak el a kedvenc cukrászdájuktól, hiszen az apró örömökre mindenkinek szüksége van. „A vendégeinkben továbbra is bízunk, hála Istennek a törzsvendégek kitartottak eddig is a szeretett cukrászdájuk, fagylaltozójuk mellett. Szükségük van az embereknek azokra az apró örömökre, amit egy finom kávé és egy krémes, vagy egy fagylalt elfogyasztása jelent. Az időjárás még nem volt velünk kegyes, már nagyon várjuk a jó időt. Ha végre melegedni fog az idő és megtelnek a teraszok, akkor végre egy kicsit fellélegezhetünk.” – mondta a szakértő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels