A tegnap bejelentett kijárási korlátozás szabályai egyértelműen: éjfél és hajnali 5 óra között mindenkinek otthon, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén kell lenni. Ez alól kivételt képez a munkavégzés, a munkába járás, a munkából hazajutás vagy az egészség védelmében az otthonunk elhagyása. Ez azonban azt is jelenti, hogy a nonstop kisboltokat sem kereshetjük fel az éjszaka folyamán.

A vásárlók kényelmét szolgálta

A nyitvatartás idejét néhány korlátozástól eltekintve minden boltos úgy alakítja, ahogyan vásárlói azt leginkább kedvelik. Nem is egyforma, hiszen bolttípusonként, földrajzi térségenként is eltérő. Számos kisboltos választotta azt a korábbi években, hogy éjjel-nappal nyitva tart. Ennek oka, hogy a nyitvatartás nemcsak a vásárlók kényelmét szolgálja, hanem a reklámértéke is jelentős, írja a 24.hu.

Vége

Nyilván a non-stop üzemmód hozott eddig annyi többletet a bevételekben, hogy megérte. Az éjszakai nyitvatartásban még a méretesebb boltosok is láttak fantáziát, hiszen például a Manna ABC boltjai éjjel-nappal nyitva tartanak. És ezek már némileg nagyobb alapterületűek, mint a picurka non-stop boltocskák. Hasonló nyitvatartási modellel futnak a Roni ABC boltok is, éjjel-nappal nyitva. De ennek a kijárási korlátozással vége, hiszen ha az emberek nem kereshetik fel éjjel az üzleteket, nincs értelme nyitva tartani.

A trafikok sem lehetnek nyitva

A trafikok közül is jó néhányan éjjel-nappal nyitva tartottak, és a dohányáru mellett egyebeket is árulnak. Nos ennek éjféltől hajnali ötig vége, vagy legalább is kevés értelme és haszna lenne. Például virágbolt, ajándékbolt is akad éjjel-nappal nyitva, de már ez sem mehet tovább – írta a Blokkk.com. És tankolni sem ugorhatunk el éjszaka, legfeljebb csak “munkába menet és munkából jövet” címmel ugorhatunk be. Feltehetően megcsappan majd a benzinkutaknál az éjszakai tankolás is.

A benzinkutaknak is annyi

Az átvevőpont szolgáltatást nyújtó benzinkút sem kereshető fel azért, hogy éjszaka átvegyük a webáruházi rendelést. A csomagautomata is hiába működhet 24 órán keresztül, oda sem mehetünk el a tiltott időszakban. Persze, a webáruházi szállító elhelyezheti benne a megrendelt portékát hajnali három órakor, de a megrendelő vásárló csak hajnali öt órakor startolhat el érte.

És a gyógyszertárak?

Az ügyeletes gyógyszertár egyértelműen a kivételek közé tartozik, oda nyilván változatlanul lehet menni továbbra is.

És az árubeszerzés?

A boltoktól eltérően más a helyzet a nagykereskedelemben: itt az értékesítés is, a vásárlás is munkavégzés, hiszen a boltosok, vendéglősök, szolgáltatók járnak oda. Tehát annak nincs akadálya, hogy a boltos hajnali öt óra előtt felkerekedjen árut beszerezni.

Minden eddiginél nagyobb szigor

Ezt Gulyás Gergely mondta, amikor a rendezvények korlátozásáról és a kijárási tilalom bevezetéséről beszélt ma a kormány szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatón: szabályok betartatásnál az eddiginél lényegesen nagyobb szigorra és következetességre kell számítani. Mint ismert és ahogyan arról a Bahír is hírt adott, Orbán Viktor tegnap este tette meg bejelentéseit, melyből kiderült, hogy újra életbe lép a rendkívüli jogrend az országban és a kijárási korlátozás is ismét bevezezésre kerül.

Kiemelt kép: Illusztráció