Újabb tragédiára emlékezhetnek a magyar hegymászók. A sportoló élete legnagyobb teljesítményére készült fel, amikor bekövetkezett a legrosszabb. Csak tippelni lehet, hogy mi történt vele.

Befejeződött a kutatás

A család kérésére befejezték a mentőcsapatok Győrffy Ákos hegymászó, síalpinista keresését, aki a múlt héten tűnt el a Svájc és Olaszország határán található Monte Rose masszívumnál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Térképen a hegy

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokan keresték

A sportoló a múlt héten, egyedül indult el az Alpokba egy utolsó felkészülési mászásra – ugyanis a Himalájában található Kancsendzöngát szerette volna megmászni. Mint korábban megírtuk, kutatása szerdán kezdődött el az olasz hatóságok és a magyar konzulátus közreműködésével.

Ez történhetett

Csütörtökön a helyszínre érkezett Ákos testvére, Örs és Lengyel Ferenc hegymászó is, hogy támogassák a kutatást. A nagy erőkkel – többek között három helikopterrel – folytatott keresés azonban nem járt eredménnyel. A keresőcsapatok azt tartják valószínűnek, hogy Győrffy egy gleccserszakadékba zuhant.

Ide készült

Április 8-án indult volna a 8568 méteres Kancsendzöngára, a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsára. Mindezt pedig Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiájának tizedik évfordulójára szervezték volna. Ezen a tervek szerint vele tartott volna Kiss Péter édesapja és öccse is.

Újabb tragédia

Az volt az elképzelésük, hogy felmennek az alaptáborig, onnan pedig aztán Győrffy kísérletet tett volna a csúcshódításra is. Ám a történtek miatt minden bizonnyal a tervezett expedíció elmarad. Így a tragédia egy évtizedes évfordulóján egy újabb tragédiára emlékezhetünk.

Kiemelkedő teljesítmények

Győrffy Ákos volt az első magyar, aki lesíelt a 7134 méteres kirgizisztáni Ibn Szína hegycsúcs tetejéről. Októberben pedig kísérletet tett a Manaszlu megmászásával is, ami 8163 méter magas. Azonban társával 6700 méterig jutottak, ugyanis olyan rosszra fordult az időjárás, hogy vissza kellett fordulniuk.

Az Ibn Szína tetején

Oxigénpalack nélkül indult volna a csúcsra

Az alpinista a Kancsendzöngát is tisztán, vagyis oxigénpalack nélkül tervezte megmászni. Élete legnagyobb teljesítményére készült – olvasható a 444.hu beszámolójában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Képeink a Facebook-ról származnak.)