Akik úgy döntenek, hogy most látogatnak el osztrák szomszédainkhoz, jó, ha tisztában vannak a belépés szabályaival, és az autópálya-matrica árakkal. Mi most az utóbbiban tudunk segíteni.

Ausztriába igazán gyorsan eljuthatunk a magyar gyorsforgalmi utakon haladva, amihez természetesen a díjköteles szakaszok miatt autópálya-matricát kell vásárolni. Az osztrák városok igazán kedvelt úticélok. Kirándulni, hosszú hétvégére kiruccanni, múzeumba járni és vásárolni is szeretünk náluk.

A magyar autópályához hasonlóan az ausztriai autópályák és gyorsforgalmi utak is díjkötelesek. Az osztrák autópálya-matrica árai a gépjármű típusától és az érvényesség időtartamától függenek.

3,5 tonna alatti legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművekre szükséges matricát vásárolni, azaz még mielőtt felhajtanánk a fizetős útra, rendelkeznünk kell vele.

Ha fizikai formában vásároljuk meg, akkor fel is kell ragasztani azt a gépjármű szélvédőjére vagy motorkerékpár esetében nehezen eltávolítható, jól látható alkotóelemére. Matricát vásárolhatunk értékesítési pontokon, autókluboknál, benzinkutakon vagy trafikokban, illetve online is. A digitális, azaz e-matrica vásárlásáról őrizzük meg az elektronikus bizonylatot.

Az árak 2021-ben

Az osztrák autópálya-matrica lehet 10 napos, 2 hónapos vagy 1 éves érvényességi idejű. A 10 napos matrica ára 2021-ben személyautó esetében 9,50 euró, motorkerékpárnál 5,40 euró. A 2 hónapos matrica ára személyautónál 27,80 euró, motorkerékpárra 13,70 euró. Az éves matrica ára 92,50 euró személyautóra, motorkerékpárra 36,20 euró.

Vagyis a személyautó kategóriában picit emelkedtek az árak, míg a motor kategóriában ugyanannyi, mint tavaly. Fontos, hogy ezek az összegek az ASFINAG, azaz az osztrák autópálya-kezelő által meghatározott árak. A pontos díj forintban változó lehet az árfolyam ingadozások miatt.

A magyar autópálya-matrica árak

Ha már egyszer útra kelünk, akkor vélhetően a magyar autópályán fogunk eljutni az osztrák-magyar határig. Ezért a magyar autópályákon is csak érvényes matricával szabad közlekedni, emiatt jó tisztában lenni a magyar árakkal is. Ezeket is felsoroljuk a biztonság kedvéért, nemcsak az osztrák autópálya-matrica árait.

D1 díjkategóriában a heti (10 napos) autópálya-matrica 640 Ft, a havi 4 960 Ft, az éves 44 660 Ft, míg a megyei matrica (megyénként) 5 200 Ft-ba kerül. A D1M kategória árai a következők: heti matrica 1 530 Ft, havi 2 600 Ft, éves országos 44 660 Ft, megyei matrica 5 200 Ft.

D2 díjkategóriában heti autópálya-matrica 7 270 Ft, a havi 9 930 Ft, az éves e-matrica 44 660 Ft, míg a megyei 10 390 Ft.

A B2 kategória árai: heti matrica 16 110 Ft, havi matrica 22 830 Ft, éves autópálya-matrica 207 770 Ft, megyei matrica 20 7800 Ft.

Forrás: https://www.asfinag.at/toll/vignette/

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!