Budaörsön gondok voltak a hulladékszállítással, nem minden utcából vitték el a szemetet. A helyi polgármester szerint nem jó a rendszer. Gulyás Gergely miniszter azt mondta a Kormányinfón: ahol nem tudják megoldani a hulladékszállítást, beavatkozik a katasztrófavédelem. T. Mészáros András, Érd polgármestere, aki egyébként a Budaörsöt is magába foglaló Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke találkozót kezdeményezett a hulladékgazdálkodásért is felelős tárca nélküli miniszterrel, Bártfai-Mager Andreával, mert szerinte van megoldás a hulladékproblémákra.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak adott interjújában T. Mészáros András elmondta, hogy az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak folyamatosan vannak anyagi problémái. Az utóbbi időben ezek oldódtak, de a téli időjárás miatt tíz autóból nyolcat nem lehetett napokig elindítani. Ez fennakadást okozott, hiszen nincs annyi tartalékautójuk, mint mondjuk a fővárosnak. Emiatt került arra sor, hogy Budaörsön akadozott a szelektív szemét gyűjtése – mondta portálunknak a társulás elnöke.

T. Mészáros András hozzátette: több hulladékgyűjtő autóra pályáztak és reméli, hogy hamarosan bővíteni tudják az autók számát. „Vannak finanszírozási problémák, de azt hiszem, hogy az NHKV Zrt., a  Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is kezd most már a helyére zökkenni” – tette hozzá az alábbi képen látható érdi városvezető.

„Találkozót kezdeményeztem  Bártfai-Mager Andrea hulladékgazdálkodásért is felelős tárca nélküli miniszterrel. Az Érd és Térsége Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnökeként szeretném felvetni a hulladékszállítás problémáját.” – mondta lapunknak T. Mészáros András.

A helyzet egyébként nagyon egyszerű – mondta. 21 település állt össze ebben a társulásban. Korábban a települések önmaguk gondoskodtak a hulladék elszállításról, így minden település valamennyi pénzt, így Érd is hozzájárult a szemétszállítás megfelelő színvonalon történő elvégzésébe. Időközben a pályázatokon nyertünk több új hulladékgyűjtő autót és sok mást, de ezeket működtetni kell.

T. Mészáros András azt is elmondta a Budapestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak, hogy amikor a társulás összeállt az önkormányzatok úgy gondolták, jogosan, hiszen ezért álltak össze, hogy ezek a plusz pénzek nem kerülnek be a hulladékgazdálkodásba, ezeket ugyanis az NHKV-nak, illetve az államnak kellene biztosítani annak érdekében, hogy a teljes körű szolgáltatás zökkenőmentes és működőképes maradjon.

Ebben vannak viták – mondta a társulás elnöke. Szerintünk literenként 5-6 forintot kellene biztosítani, az NHKV azonban ennél kevesebbet számol ki literenként. Ebből a vitából és ebből az anomáliából van az a feszültség, hogy nem mindig ott van a pénz, ahol kellene; karbantartásra, vagy konkrétan a szállításra. Közben azt se felejtsük el, hogy az elmúlt két-három évben ebben az ágazatban is volt 20-25 százalékos béremelkedés. Itt sok ember dolgozik, erőforrás igényes a hulladékszállítás.

Arra a kérdésünkre, hogy Érden is volt-e szemétszállítási probléma, T. Mészáros András elmondta, hogy minimális, és inkább az időjárás okoz problémát. A város dimbes-dombos fekvése miatt a meredekebb utcákba télen a nagyobb autók nem mindig tudnak felmenni, ezért néhány helyen csúszott a szemétszállítás.

Nem vitték el a szemetet Budaörsön, a polgármester szerint nagy a baj, a kormány is reagált

BudaPestkörnyéke.hu információ – Kiemelt kép: Budaörsi utca/RTL, cikkben látható kép: T. Mészáros András, Érd polgármestere/BudaPestkörnyéke.hu