Legalábbis ezt mondja a város polgármestere. Csőzik László szerint ugyan nem kell a „családi ezüstöt” eladni, a fejlesztések azonban elmaradnak.

Mindenki a kormány kegyétől függ?

A magyar önkormányzatiság nem önálló, akkora a kitettsége a kormány jóindulatának, mint még soha – jelentette ki Érd ellenzéki városvezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában szerda reggel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erős különbségtétel

Csőzik László azt mondta, Érd 265 millió forintot kap, de a listán nehéz kiigazodni, ki, miért és mennyit kapott, ugyanis láthatóan nincs egységes zsinórmérték. Szerinte megjelennek itt is a különféle érdekek, a különbségtétel a kormánypárti és nem kormánypárti önkormányzatok között, bár ez most nem olyan erős, mint korábban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Voltak, akik kimaradtak

Kitért arra, hogy több budapesti kerület, amelynek DK-s polgármestere van, egyáltalán nem kapott támogatást – ők ugyanis nem mentek el egyenként tárgyalni Láng Zsolthoz, a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz, hanem közösen szerettek volna egyeztetni.

Saját városukért kuncsorognak

Csőzik László hozzátette: ő elment tárgyalni Balla György miniszteri biztossal, de mint fogalmazott, nem tudja azt mondani, hogy a tárgyalások nem voltak korrektek. Arra a felvetésre, hogy például a DK-s Szaniszló Sándor, vagy a szintén DK-s Niedermüller Péter kerülete kapott támogatást, úgy reagált: itt mindenki a saját városáért „kuncsorog”, nehéz összefogni.

Arra elég, hogy ne csődöljenek be

Ugyanakkor szerinte azt is lehetett volna csinálni, hogy az összes ellenzéki önkormányzat összefog és kikövetelik, hogy egységesen döntsenek róluk. Mint mondta, győzelmi jelentést nem tud leadni Érd vonatkozásában, bár azt elismerte, arra elég ez az összeg, hogy a csődöt elkerüljék.

Minden a kormány jóindulatától függ

A sportlétesítmények fenntartására vonatkozó csomagból is kaptak 42 millió forintot tavaly, ennek köszönhetően a nagy uszodát nyitva tudják tartani, és az arénát is. Itt is az jelenik meg, hogy a magyar önkormányzatiság nem önálló, akkora a kitettsége a kormány jóindulatának, mint még soha – fogalmazott a polgármester.

Erre nem fog pénz jutni

A tárgyalások előtt az volt az elvárás, hogy a településvezetők úgy érkezzenek, hogy viszik magukkal a saját takarékossági csomagjukat is. Elmondta, a város nem szorul rá, hogy a „családi ezüstöt”, az értékes területeket eladja, de fejlesztésekre sajnos nem fog jutni pénz.

Állami támogatás érkezett

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfő este a Miniszterelnökség azt közölte, hogy több város kap állami támogatást a megemelkedett rezsiköltségekhez. 17 budapesti kerületnek jutott pénzt – ugyanakkor a DK-s vezetésű kerületek egységesen szerettek volna tárgyalni. Mivel ők nem kaptak, ezért perik az államot.

Ez a felelőssége

A 8. kerület polgármestere azt közölte Facebook-oldalán, hogy amikor a legnagyobb megélhetési válságba kerül számos józsefvárosi család, akkor össze kell dolgoznia a kormánynak és az önkormányzatoknak. Ez nem megy anélkül, hogy ne állnánk szóba egymással. Ezt nem csak a politikai következetesség mondatja velem, de a kerületem lakosai iránt érzett felelősségem is, hogy megtegyek mindent, amivel enyhíthetjük a bajaikat – magyarázta Pikó András.

Nem tudták volna lebeszélni a pártok

Hozzátette, „ha ehhez tájékoztatni kell a kormány képviselőjét az önkormányzatunk gazdasági helyzetéről, akkor egyetlen engem támogató ellenzéki párt vezetése sem tud lebeszélni arról, hogy elmenjek és tegyem, ami a dolgom”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön Csőzik László látható, forrás: Facebook.)