Minden korábbinál magasabbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái alapján egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut. A megtakarítások eloszlása ugyanakkor nagyon egyenlőtlen.

Komoly megtakarítások

Minden korábbinál magasabbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái alapján egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut. A megtakarítások eloszlása ugyanakkor nagyon egyenlőtlen, ráadásul az értékük az infláció miatt inkább 2019 harmadik negyedévéhez közelít. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Népszerű a bankbetét és az állampapír

Az elemzések szerint 2023 második negyedévére 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya. A legnépszerűbb befektetés a bankbetét, az állampapír, a különféle befektetési alapok és a készpénz volt, ezek együttesen kitették a megtakarítások 78 százalékát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A nagy átlag  

A statisztikákból kiderül: átlagosan készpénzben 1,6 millió forintot, bankbetétben 3,40 millió forintot, államkötvényekben pedig 2,89 millió forintot tart egy magyar család.

Megháromszorozódtak a megtakarítások

A pénzügyi megtakarítások 2010 óta csaknem megháromszorozódtak, az inflációval korrigált értéknél azonban sokkal mérsékeltebb emelkedés. A csúcs 2021 utolsó negyedévében volt, akkor a 2010-es helyzethez képest reálértelemben nagyjából 56 százalékkal volt több pénzügyi megtakarítás a lakosság kezében.

Mérhető a csökkenés is

Az idei első negyedévben a csúcshoz képest már 13,1 százalékkal volt kevesebb a reálvagyon, és 2019 harmadik negyedévével egyezett meg. A megtakarítások szempontjából az azóta eltelt 3,5 év tehát elveszett az átlag magyar háztartás számára – írja a Bankmonitor.

Nagy az egyenlőtlenség

A társadalom egyes rétegei között igen nagyok az egyenlőtlenségek. A 2022-es háztartási vagyonfelmérésből kiderül, hogy a megtakarítások 83 százaléka a leggazdagabb 30 százalék birtokában van, a legszegényebb 30 százaléknak pedig csak a megtakarítások 5 százaléka jut.

Gyűjtés a nyugdíjas évekre

A lap szerint, aki nyugdíjas korára összegyűjti a 13 millió forintot, az 20 éven keresztül akár havi 54 ezer forintnak megfelelő plusz jövedelemmel tudja majd kiegészíteni az állami nyugdíját. Aki 25 éves korban kezd félretenni, annak havonta 12 ezer forint is elég, hogy mai értéken elérje a 13 millió forintot. 35 éves kortól kezdve már havi 19 ezer forintot, 45 éves kortól pedig havi 33 ezer forintot kell elrakni.

Érdekes számok

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer forintra, az átlagos életvitelhez havi nettó 400 ezer forintra, a gondtalan élethez már nettó 600 ezer forintra van szüksége a magyaroknak. Ez derült ki az Egyensúly Intézet szeptemberi közvélemény-kutatásából.

Minden második embernek kevés a jövedelme

A kutatás adatai szerint a válaszadók négy százalékának nincs jövedelme, 46 százalékuknak pedig nettó negyedmillió forint alatti jövedelme van havonta. Ez azt jelenti, hogy minden második válaszadó nem tudja előteremteni egyedül a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció