Nemsokára ismét megnyitja kapuit a Corvin Áruház, Budapest egyik legrégebbi nagyáruháza. A felújítás 2018-ban kezdődött el és voltak ugyan csúszások a menetrendben, de úgy tűnik, az ősszel már vásárlókat is fogadhat az ikonikus épület.

2018 óta tart a munka

A Corvin Áruházat évekkel ezelőtt, 2018 májusában kezdték felújítani, kezdve a paravánszerű alumíniumborítás lebontásával. A felújítás azonban régóta csúszik, a Blaha Lujza térrel egyszerre tervezték átadni, ám ez nem sikerült. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ősszel már vásárlókat is fogadhat

A legfrissebb hírek alapján azonban úgy tűnik, hamarosan befejeződnek a munkálatok, és ősszel már vásárlókat is fogad majd az áruház.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csaknem száz éve épült

Az ország első plázájaként is emlegetett Corvin Áruház csaknem 100 évvel ezelőtt, 1926-ban épült, ám a második világháború alatt kiégett, majd 1948-ban Budapest Nagyáruház néven nyitott újra.

Ünnepélyes nyitást terveznek

Az alumínium burkolat, mely a 60-as években került rá, május második felére kerül le az épületről, melyet várhatóan ünnepélyes keretek közt esemény is kísér majd. Balogh Olivér, a felújítást végző cég egyik tulajdonosa a jozsefvarosujsag.hu-nak elmondta: az üzletek várhatóan nyár végén, ősz elején nyitnak meg.

Semmi sem látszott

Az elmúlt fél évszázadban egyébként semmi sem látszott a 2003-ban műemléki védelmet kapó épület eredeti szépségéből egy alumíniumborítás miatt. A józsefvárosi önkormányzat még 2014-ben kötelezte a tulajdonost, hogy távolítsa el a burkolatot és állítsa helyre az eredeti homlokzatot.

Megújult a Blaha Lujza tér

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg 2022 decemberében, hogy ötvenöt év után új, igényes karaktert kapott Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, a Blaha Lujza tér. A ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető téren a munkálatok még 2021 nyarán indultak el, a kivitelezés mintegy másfél évig, egészen pontosan 505 napig tartott.

Nem csak a felszín változott

A beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult. A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le. A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot Magyarország Kormánya biztosított.

Barátságos, hangulatos, rendezett

„Másfél éve ez a terület még lehangoló volt: méltatlan a névadóhoz, »a nemzet csalogányához« és a Blaha Lujza tér történelméhez. Másfél év kemény munkájának köszönhetően most egy barátságos, hangulatos és rendezett köztéren állunk, ahol jó találkozni, leülni, vagy csak áthaladni rajta” – mondta dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója-

Több évtizedes adósságot törlesztettek

Karácsony Gergely főpolgármester az átadó-ünnepségen elmondta: „A Blaha újra a budapestiek találkozóhelye lesz, több évtizedes adósságot törlesztünk ezzel. Amit eddig oly sokan megígértek, az most teljesül: a Blaha Lujza tér megszépült, kizöldül. A tér felújításának elemei tükrözik a városvezetés elkötelezettségeit. Budapest legyen zöld, ezért modern technikával több mint 2000 négyzetméter zöldfelület került a térre.”  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: megújul a Corvin áruház. Fotó: epiteszforum.hu